Hopp til hovedinnhold
Moskanhytta i Troms
Jan Erik Hansen/tursiden.net
Hytter og friluftsliv

Nasjonalskatt åpen for alle

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Om feriepengene er brukt opp har du likevel råd til hytteovernatting. Enkle buer og koier i hele landet er gratis og åpne for alle.

- De største opplevelsene ligger ofte i de små tingene. Noen har oppdaget verdiene i Statskogs åpne buer og koier, men for mange er de fortsatt skjulte skatter. De er gratis, har enkel standard, gir ly for vær og vind og er åpne for alle. Dette bygger på norske, tillitsbaserte turtradisjoner som jeg tror jeg mange andre land misunner oss, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Pikhåghytta - åpen bu på Helgeland Magnus Beyer Brattli

Pikhåghytta - åpen bu i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Over: Pikhåghytta i Saltfjellet - Svartisen nasjonalpark

Statskog legger til rette for friluftsliv i Norge. Vedlikehold og drift av drøyt 100 åpne buer i hele landet utgjør en del av denne tilretteleggingen. I noen områder, som i Femundsmarka, ligger de åpne buene så tett at du kan gå fra bu til bu. Andre egner seg som et dagsturmål og en kveldstur. De fleste buene ligger imidlertid så langt fra vei at det passer å pakke sekk og sette av en dag eller to.

- Tar du til takke med brisk, utedo og vann fra bekken, så har vi temmelig unike steder å by på. Noen har ei bu som mål for en dagstur, mens andre legger seg til for ei natt før de går videre, sier kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad (under)

Vetlenesbua - åpen bu i Dividalen Jan Erik Hansen

Favoritter landet rundt

Ti personer i Norge har nå plukket ut sin favorittbu. En av dem er Espen Farstad fra Asker, informasjonssjef i Norges jeger og fiskerforbund.
- Jeg velger meg Galtstrømmen (bildet under), en fluefiskers drøm. En sommerkveld i Galtstrømmen burde alle fluefiskere få med seg. Dette er ei ljørkoie av den gamle sorten, med benker rundt et åpent ildsted der du kan fyre opp etter en god fiskeøkt. Koia er felles rikdom og en klar favoritt for meg, sier Farstad.

Galtstrømmen - åpen bu i Engerdal Torkel Skoglund

Les mer om ti favoritter som er valgt ut landet rundt

Vi har fått ti ivrige brukere til å fortelle litt om sitt forhold til bua.

100-årsbua i Narvik
Sølvi Føre (64)
Klubbfjelltjønnhytta i Grane
Steinar Brubakk (80)
Allmenningsbua i Harstad
Edmund S. Sareussen (77)
Fautbua i Røros - Femundsmarka
Hallvard Neby (65)
Storjordfjellkoia i Saltdal - Junkerdal naturreservat
Trygve Næss (70)
Holsjøkoia i Meldal
Kjell N. Ljosen (56)
Storskogvasshytta i Sørfold - Rago nasjonalpark
Steinar Strand (62)
Lunnaashytta i Modum - Finnemarka
Erik Brenden (62)
Verdalen i Rana - Virvassdalen
Odd Guldvik (77)
Galtstrømmen i Engerdal
Espen Farstad (59)


Her kan du bestille håndboka "Åpne buer og koier i Statskog"

Åpne buer og koier

Om det omtales som ei bu, koie eller gamme avhenger både av type bygg og hvor i landet bygget er. Flertallet har en fortid som overnattingssted for tømmerhoggere og tømmerfløtere. Det finnes også våningshus på gamle fjellgårder, jakt- og fiskebuer, stabbur og andre små krypinn med sin egen forhistorie.

Luksus i tradisjonell forstand er det imidlertid ikke. De er ofte 10-15 kvadratmeter, har ofte et par brisker å sove på og en ovn hvor du kan fyre opp. Den minste koia er på fire kvadratmeter. Mat, sovepose og liggeunderlag må du ha med deg selv, og buene kommer garantert uten wifi. Dermed får du ekstra tid til ettertanke mens bjørkeveden knitrer i ovnen.

Se oversikten over Statskogs åpne buer og koier