Hopp til hovedinnhold
Roskrepp Sirdal Foto Frank Haughom 1920Pxl
Frank Haughom
Andre nyheter

Njardarheim i påskesol

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Forsidebildet på statskog.no er nå fra Njardarheim. I tidligere tider var området forbeholdt pengesterk adel. Under andre verdenskrig tok historien en helt ny retning.


Thorvald Meyer Heiberg ville skape unike jaktopplevelser for de som hadde råd til å betale for jakt på første klasse. Heiberg kjøpte opp "Heiberg-heiene" og satte i gang intens jakt på rovdyr og rovfugl som konkurrerte om rypa. Alle effektive metoder ble tatt i bruk, ikke minst ble det lagt ut gift og bygd feller for å ta knekken på rovfuglene.

Rovfuglene gikk i bakken og rypebestanden gikk i været. Europeisk adel betalte gode penger for unike jaktopplevelser med stort utbytte i barsk, norsk villmark. Utbyttet av rype kunne være formidabelt på en dag. Og tenk å få mulighet til å jakte på villrein!

(artikkelen fortsetter etter bildet)

Rypejakt Njardarheim Tgs Trond Gunnar Skillingstad

Bærekraftig var forvaltningen overhodet ikke. Og historien tok en spesiell vending under krigen.

Forretningsideen med pengesterk, tilreisende europeisk adel fungerte svært dårlig i kombinasjon med krig, og i 1943 måtte Heiberg selge til Quisling-regimet. Fra da av har det unike høyfjellsområdet mellom Setesdalen, Sirdal og Ryfylke vært i statlig eie. Og navnet "Njardarheim" er beholdt til tross for at det stammer fra Quisling-regimets fascinasjon for norrøn mytologi.

Mer om historien her: https://www.statskog.no/hytter-og-friluftsliv/sorvestlandet/villrein-i-fiskerike-hogfjellsheier

(artikkelen fortsetter etter bildet)

Rypejakt i Njardarheim Trond Gunnar Skillingstad

Fra å være forbeholdt få pengesterke er området nå åpent for allmennheten gjennom Statskogs forvaltning. Bestandene av rype, villrein og andre arter forvaltes kunnskapsbasert og bærekraftig.

Du burde unne deg en opplevelse i Njardarheim. Vi har mange hytter i området som er klare til å gi deg minner for livet. Bruk søkeordet "Njardharheim" så finner du en rekke alternativer her: https://www.statskog.no/hytter-og-friluftsliv/hytter-koier-og-aremal

Få inspirasjon, informasjon og lenker til jakt- og fiskemuligheter her: https://turtips.inatur.no/portfolio/njardarheim-unikt-hoyfjellsomrade/

Det stemningsfulle forsidebildet er fra Roskrepp i Sirdal. Fotograf: Frank Haughom.