Hopp til hovedinnhold
Måskanhytta i Indre Troms
Magnus Beyer Brattli
Hytter og friluftsliv

Ulikt hyttemønster i sør og nord

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad
Nyheten er over ett år gammel

Det ser ut til at nordlendinger ikke bekymrer seg for en drøy skitur inn til hytta, mens folk i Sør-Norge helst vil kjøre helt fram.

Det tyder i hvert tallene som Statskog sitter med fra utleie av sine hytter landet rundt.

- De med bilvei helt fram til hytta er klart mest populære i sør. Lenger nord ser vi ikke samme tendensen, forteller Eva Kristin Grøndal i Statskog.

Skuterleder etter reindriftsnæring og fjelloppsyn kan gjøre det enklere å gjøre unna noen kilometer på ski. Men det er neppe hele forklaringen.

- Kanskje er folk i nord generelt noe mer fjellvant enn folk i sør. Dermed kan de være i stand til å ta seg inn til hytter utenfor allfarvei uten at det innebærer særlig risiko, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Statskog har over 100 åpne buer og nær 80 utleiehytter over hele landet. Dette er stort sett enkle hytter midt ute i norsk turterreng. Det koster ikke noe å tilbringe natta i ei åpen bu, mens utleiehyttene kan leies rimelig gjennom inatur.no.

Mange har sikret seg noen hyttedøgn i vinterferien.

- Vi ser at de fleste leier mellom ett og tre døgn. Det er nok en liten dreining fra tidligere, hvor det var mer vanlig å leie lengre perioder i vinterferien, forteller Grøndal.

Kontakt
Eva Kristin Grøndal tlf 917 35 755
Koordinator på Statskogs friluftstorg

Jo Inge Breisjøberget tlf 907 52 114
Fagsjef jakt og fiske i Statskog