Hopp til hovedinnhold
Gjevlekollbua - åpen bu i Finnemarka
Kasper Høglund
Hytter og friluftsliv

Landets heftigste rastebu

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

602 meter over havet. Sju tonn med massivt tre og glass. Et par timer fra Oslo S kan du få en naturopplevelse av de sjeldne.

Utsikten er upåklagelig etter en drøy times gange fra parkeringsplassen. Og når du er kommet fram til rastebua på Gjevlekollen i Lier kan du sitte lunt, nyte matpakka og la horisonten ta pusten fra deg.

- Rastebua er laget i klimavennlig massivtre og har glassvegger som gjør naturopplevelsen helt spesiell. Over to millioner mennesker bor innenfor en radius av en times kjøring, så her er det mange som får et nytt tilbud, forteller regionsjef for Statskog i Sør-Norge, Jan Helge Nordby.

Les mer om den åpne bua her

Statskog har skogsdrift i Finnemarka og legger samtidig til rette for jakt, fiske og friluftsliv for allmennheten. Rastebua er satt opp som ledd i oppdraget Statskog har fra Landbruks- og matdepartementet med å legge til rette for friluftslivet på statsgrunn.

Statskog har over 100 åpne buer og koier som kan benyttes gratis. I tillegg kommer rundt 80 hytter i norsk natur som kan leies for en rimelig penge.

- På en klarværsdag kan man se Jonsknuten i vest og Holmenkollbakken i øst, forteller Torkel Skoglund i Statskog som har hatt ansvaret for å følge opp byggeprosessen.

Skoglund skryter av det gode samarbeidet med både Lier kommune og folkene i Fiskestell i Drammens sportsfiskere undervegs. Uvurderlig nå og for videre drift, sier Skoglund.

For de som ikke er lokalkjent: Parkeringsplass ved Rustanveien 16 km nord for Lierbyen. Herfra er det skilta sommerrute. Etter 4-5 km (en drøy times spasertur) er du på toppen.

Vil du ha nyhetsbrev fra Statskog, klikk her