Hopp til hovedinnhold
Granplante med utsikt
Steinar Johansen
Skog og klima

Statskog med rekordhøy skogplanting

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad
Nyheten er over ett år gammel

Med 1,9 millioner planter i jorda satte Statskog ny rekord i fjoråret.

Flere årsaker forklarer det høye plantenivået. Dels handler det om ordinær planting etter fjorårets hogst. Det er også gjennomført tettere planting som klimatiltak, samt noe suppleringsplanting der det var behov.

- Bærekraftig drift av skogen er en del av løsningen for å nå nasjonale og internasjonale klimamål. Og plantingen er avgjørende for å ha nødvendig bærekraft i norsk skogsdrift, sier skogsjef i Statskog, Monica Sellæg Grindberg.

Statskog er landets største skogeier med om lag 4,6 millioner dekar produktiv skog. Verne- og miljøhensyn gjør at kun noe under halvparten av den produktive skogen drives. Hoveddelen av selskapets skogsdrift skjer i Sør-Norge.

Planting er hovedtiltaket etter hogst og skjer vanligvis om våren og høsten. Plantene er ett til to år idet de settes i jorda og er tilpasset stedet treet skal vokse opp. Plantene stammer fra norske planteskoler.

- Skogsdrift handler om viktig verdiskapning i store deler av landet, og det skjer med stor langsiktighet. Bærekraften ligger i at tre kan erstatte betong, stål og oljebaserte produkter, samtidig som nye trær som vokser opp binder CO2 på nytt, sier Grindberg.

Statskog avvirket 338 000 kubikkmeter tømmer i 2016. Avvirkningsnivået på Statskogs grunn er lavere enn tilveksten.

Les mer om skog og klima i Statskog her