Hopp til hovedinnhold
Opptenning av ved
NTB Scanpix
Skog og klima

Slik velger du riktig ved

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Kulda har fått fart på vedsalget. Kan du triksene for å velge de beste kubbene? Ved for salg skal ha en fuktighet på maksimalt 20 prosent. En erfaren vedprodusent finner ut av sånt på sin måte.

Kulda har fått fart på vedsalget. Kan du triksene for å velge de beste kubbene?

Ved for salg skal ha en fuktighet på maksimalt 20 prosent. En erfaren vedprodusent finner ut av sånt på sin måte.

– Jeg kan løfte på en sekk med ved og merke på vekta om veden er tørr eller ikke, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Vi andre kan for eksempel bruke kakkemetoden.

– Når du slår to kubber mot hverandre, skal det lyde en liten klang. Hvis det ikke er resonans i treverket, er veden fuktig og du hører et dumpt smell. Tørr ved gir også mer lyd fra seg når du løfter på vedsekken. Kubbene gnisser og knitrer mot hverandre, sier Breisjøberget.

Tar du med en flaske Zalo og smører på den ene enden av vedkubben, skal det kunne gå an å blåse bobler gjennom kubben på langs.

Bjørk

Det er for det meste bjørk som brukes som fyringsved i Norge, på Sørlandet også en del eik.

– Det er størst etterspørsel etter bjørk. Folk får kvae på hendene av gran og furu, som også er noe vanskeligere tresorter å tørke. Gran og furu bøsser en del og drar med seg mer insekter inn i stua. Tørr gran er imidlertid lett å få fyr på og egner seg godt som opptenningsved, sier Breisjøberget.

Jo tettere trevirket er, desto høyere energiinnhold ved fyring. Derfor er for eksempel eik mer effektivt enn bjørk, gitt at veden ikke er fuktig.

Også andre forhold spiller inn.

– Gran som vokser høyt og på skrinn mark kan bli nesten like tett som eik, sier han.

På Enovas liste over de mest energieffektive vedsortene troner kristtorn og barlind på toppen. Begge er imidlertid fredet i Norge.

I siste liten

Vedsekkene du kjøper skal være merket med mål og innhold, ifølge Norsk Ved. Sekkene bør også være merket med fuktighetsprosent og pris per avgitte kilowattime, men det er ikke et krav.

Før var ved noe man hamstret i før vinteren, kjøpt i favner. I dag selges den i stor grad i nett på 40 eller 60 liter.

– Folk venter lenge, gjerne til det blir kaldt. Jeg får henvendelser fra folk som har brent opp siste kubben kvelden i forveien, sier Breisjøberget.

Han er glad for at han ikke har vedhogst som fulltidsarbeid, men anbefaler det gjerne som hobby. På Statskogs grunn i Midt-Norge og Nord-Norge kan hvermansen kjøpe seg leide på skogteiger, der du hugger, kvister og frakter ut veden selv.

– Det er god trim, utendørsliv og trivelig arbeid. Og så er det veldig tilfredsstillende at resultatet av arbeidsinnsatsen er så umiddelbart konkret, sier Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Den beste veden

Her er Enovas oversikt over hvilke vedtyper som avgir mest varme, gitt en fuktighet på 17 prosent:

1. Kristtorn: 5595 kWh pr. favn

2. Barlind: 4970

3. Bøk: 4725

4. Ask: 4560

4. Eik: 4560

6. Alm: 4475

6. Rogn: 4475

6. Lerk: 4475

9. Lønn: 4390

10. Hassel: 4225

11. Bjørk: 4142

12. Hegg: 4060

13. Furu: 3645

13. Svartor: 3645

15. Lind: 3565

15. Selje: 3565

17. Osp: 3315

18. Gran: 3150

19. Gråor: 2980

Kilde: Enova