Hopp til hovedinnhold
Knutetårnet på Jonknuten
Ole Jakob Reichelt
Hytter og friluftsliv

Perler for 400-åring

Statskog fugl
Statskogredaksjonen

Sølvverket får hele fire perler i Statskogs utvalgte skattekiste for jegere, fiskere og turfolk.

Området er spekket med opplevelser innen jakt, fiske og friluftsliv, svært godt tilrettelagt og omkranset av et nasjonalt viktig kulturmiljø knyttet til gruvedriften i Sølvverket.

I 2024 er det 400 år siden Kongsberg by ble grunnlagt ved kongelig resolusjon. De unike friluftsmulighetene får nå plass i Statskogs perlerekke.

Kulturminner og friluftsliv

Statskog forvalter 20 prosent av Norge på vegne av fellesskapet. Statsforetaket har løftet fram 30 spesielle perler fra sine områder. Nå kommer Sølvverket i Kongsberg inn på den attraktive lista med hele fire norske perler.

- Vi bruker flere millioner kroner hvert år på å ivareta viktige kulturminner der, og tilretteleggingen for friluftsopplevelser er unikt i området. I anledning jubileet løfter vi fram og beskriver de unike opplevelsene Sølvverket har å by på. Kongsberg har all grunn til å være stolt av sine fantastiske naturområder, sier kommunikasjonssjef Trond Gunnar Skillingstad.

Lille Jakobsdam DSCN0748 Tore Henriksen

Restaurering av Lille Jakobsdam

Fantastisk elgjakt i Sølvverket

Sølvverket har god elgbestand og byr på lett tilgjengelige og attraktive områder. Det er rom for både lagsjakt og kortbasert jakt her. Området byr også på muligheter for rådyr- og hjortejakt. Sjekk ut elgjaktperlen på våre nettsider her.

Bynær skogsfugljakt

Et godt utbygd skogsbilvegnett kan ta deg til de ulike delene av terrengene i Sølvverket. Velger du steder som er mindre veinære, får du i større grad jakte alene i hjertet av flere flotte områder.

Viltbestandene varierer fra år til år, men er ofte gode i Sølvverket. Noen områder går for å være gode storfuglterreng, mens i andre er orrfuglen mest tallrik. Hare og rådyr finner du i alle terrengene og her har du muligheten til å jakte på virkelig sky og vanskelig skogsbukk. Sjekk ut skogsfugljaktperlen på våre nettsider her.

Skogsfugljakt Torkel Skoglund Torkel Skoglund

Jaktlykke sammen med en firbent venn

Lyden av ørretvak

Ørretvakene er nærmere enn mange tror, både for unge og gamle. Her blir du ønsket velkommen til et unikt historisk miljø hvor ørreten vaker etter fluer i dammer som ble bygget for flere hundre år siden. Fiskevannene ligger tett i disse skogområdene.

Noen ganger er det kanskje drømmen om storfisk som gjelder. Da kan du ta turen opp til Trytetjern øst for Kolsjø eller Jonstjern ved foten av Jonsknuten.

Her kan du oppleve gode klekkinger av døgnfluer og fisk på mellom en halv og en kilo. Disse vannene blir ikke så ofte besøkt siden man må gå et godt stykke og i bratt terreng for å komme dit. Tar du turen til Trytetjern kan den åpne Kolknutbrakka by deg tak over hodet.

Sjekk ut fiskeperlen på våre nettsider her.

Kongensdam i Sølvverket - fiske i solnedgang Torkel Skoglund

Unikt turområde

Åpne koier, gapahuker, rasteplasser, koselige utleiehytter og turstier er noe av det du finner i disse skogområdene. Mange års tilrettelegging for det enkle friluftslivet har gjort Sølvverksskogene til et eldorado for den som er glad i friluftsliv og kulturhistorie.

Sjekk ut turperlen med en rekke konkrete turforslag på våre nettsider her.

Her finner du alle Statskogs perler landet rundt

Kongensdamhytta ved Kongensdam i Kongsberg Christian Berg

Kongensdamhytta - turmål eller en stopp underveis