Hopp til hovedinnhold
Kongens dam på Sølvverket i Kongsberg
Turperler

Sølvverket

Torkel Skoglund

Kortreist friluftsliv på historisk grunn

Åpne koier, gapahuker, rasteplasser, koselige utleiehytter og turstier er noe av det du finner i disse skogområdene. Mange års tilrettelegging for det enkle friluftslivet har gjort Sølvverksskogene til et eldorado for den som er glad i friluftsliv og kulturhistorie.

Hyttekos

Statskog har mange utleiehytter i Sølvverket. Flere av dem ligger flott til ved idylliske vann og det følger båt med hytteleien. Leie av hytte er et fint utgangspunkt for å bli kjent i området og utforske de gode mulighetene for friluftsliv.

Du kan gjerne besøke våre enkle, åpne koier. Vi har flere slike i Sølvverket.

Der venter en trofast Jøtul-ovn på deg som kan sørge for at varmen brer seg i kroppen til lyden av knitring.

Hos Statskog får du hyttetur på gammelmåten; du må fyre for å få varme i hytta, vannet må bæres inn og du må bruke utedo. Vi kan love deg hytter fulle av sjel og med en unik atmosfære. De venter på å gi deg minner for livet.

Løkemyrodden0008 Torkel Skoglund
Gode opplevelser ved Øksne en varm sommerkveld
Uteplassen til hyttene Nye Øksne og Gamle Øksne Torkel Skoglund
Uteplassen til hyttene Nye Øksne og Gamle Øksne

Kulturhistorisk grunn

Visste du at dette området er stedet i Norge med flest kulturminner? I 1623 startet de opp med gruvedrift i jakten på det verdifulle sølvet som befant seg i berget, derav navnet Sølvverket. På det meste jobbet mer enn 4 000 mennesker her. Spor etter denne tiden finner du nesten overalt i Sølvverksskogene i form av dammer og demninger, gruvesjakter og vannrenner.

Hvert år bruker Statskog betydelige ressurser på å ta vare på disse kulturskattene. Alle forteller en historie fra en svunnen tid som er viktig å videreformidle nye generasjoner.

Kongsberg og områdene rundt byr på flott natur, og fantastiske muligheter for turer til fots. Stiene er ofte godt merket og tilrettelagt for ulike ferdighetsnivåer, fra enkle turer for familier til mer krevende ruter for erfarne turgåere.

Lille Jakobsdam DSCN0748 Tore Henriksen
Restaurering av Lille Jakobsdam
Davidsdamrenna 2015 00123 Tore Henriksen
Reparasjon av vannrenner

Toppen av Kongsberg

Jonsknuten er toppen "alle" i Kongsberg har vært på. Turen passer for hele familien og kan tas som en rundtur.

Parker på Knutehytta og følg grusveien. Under den gamle heisen til Telenor går det en sti opp til toppen (904 moh). Her er det flott utsikt mot Blefjell og Norefjell. Nyt utsikten på vei ned. Det er litt bratt her og der, men passer fint for hele familien på en fin dag.

Turen er 3,7 km og du finner den på turportalen UT.no.

Helgevannet i Kongsberg Ole Jakob Reichelt
Helgevannet i Kongsberg
Knutetårnet på Jonknuten Ole Jakob Reichelt
Knutetårnet på Jonknuten - et flott utsiktspunkt

Helgevann rundt

Sørvest for Jonsknuten ligger Helgevannet. Fra Brånabekk-krysset er det fint å følge turistforeningens blåmerka sti, skiltet i retning Selsli og Knutehytta.

På turen passerer du tydelige rester etter Helgevanns pukkverk og boplasser fra 1770 til ut på 1900-tallet.

Følg stien i y-krysset mot Selsli og snart kommer du frem til idylliske Helgevann (517moh). Om været og årstiden tilsier det, kan du ta et bad før du følger stien til nordenden av vannet og etter hvert sør- og vestover langs blåmerket sti mot Barmen som tar deg sørover igjen. Her passerer du Knutefjells skogreservat.

Turen er på 6,2 km og er beskrevet på UT.no

Kongensdamhytta - åpen bu i Sølvverksskogen Torkel Skoglund
Kongensdamshytta inviterer til kaffestopp
Kongensdamhytta ved Kongensdam i Kongsberg Christian Berg
Kongensdamhytta - turmål eller en stopp underveis

Rundtur til Kongensdamhytta

Du må gjerne ta en rundtur med utgangspunkt i Knutehytta.

Start med å følge skilt mot Jonsknuten. Turen går langs grusvei et stykke til du passerer Flusspathytta. Veien går over i en bratt sti opp en trang dal. Nyt utsikten og følg stien mot Kongsdamhytta.

Denne åpne bua omtales både som Kongsdamhytta og Kongensdamhytta – så ikke bli forvirret. Det er den samme koselige plassen som ligger idyllisk til ved Kongens dam som ble rehabilitert i 2018.

På Kongensdamhytta kan du overnatte eller bare ta en pause. Vi i Statskog forsyner bua med ved, slik at besøkende kan få varmen i kroppen og kanskje koke seg en kopp kaffe. Veden ligger i et lite vedskjul bak hytta. Denne åpne bua har historie langt bakover og er nylig restaurert. Les mer https://www.statskog.no/nyheter/freda-hytte-i-fordums-prakt

Rundturen tilbake til Knutehytta går forbi Stordammen og Henriks dam. Her kan du stikke innom en koselig gapahuk med fin utsikt mot Jonsknuten. Den ligger under 1 km fra Kongensdamhytta. Det er en liten avstikker på ca. 100 meter fra veien opp til gapahuken.

Turen er på 4,7 km og du finner den på turportalen UT.no.

Kemnerløypa Kongsberg Kjetil Syrstad Kjetil Syrstad
Kongsberg har flotte turmuligheter også om vinteren - Kemnerløypa
Gapahuk ikke langt fra Stordammen Kjetil Syrstad
Gapahuk i Sølvverksskogen, like ved Stordammen

Om Sølvverket

Slik finner du fram

Du kan velge flere ulike startsteder for turer i Sølvverksskogene. Noen velger å starte turen ved Meheia som ligger 15 kilometer vest for Kongsberg. Andre tar gjerne turen opp til Knutehytta og Knuten. For sistnevnte tar du av E134 ved Saggrenda og kjører grusveg opp mot Knutehytta.