Hopp til hovedinnhold
Hovedbilde Fiskeperle Sølvverket
Fiskeperler

Sølvverket

Torkel Skoglund

Fisketur blant kulturminner

Ørretvak, bynært, lett tilgjengelig og barnevennlig. Slik kan fisket i Sølvverket beskrives. Velkommen til et unikt historisk miljø hvor ørreten vaker etter fluer i gamle dammer bygget for flere hundre år siden. Fiskevannene ligger tett i disse skogområdene.

Barnevennlig fiske

Flere vann i Sølvverket huser kilosørret, men fisk av mindre størrelse er mest utbredt. For barnefamilier er dette et perfekt område å prøve fiskestanga. Det er enkel tilgang fra veg til mange av vannene og ikke minst er det tette fiskebestander som gir gode sjanser til fangst.

I vannet Øksne er det i tillegg stor sik som gjerne kan bli over kiloen.

En kanotur på vannene Øksne og Kolsjø med en spinner i enden av snøret er en flott opplevelse. Vil du sette en ekstra spiss på den, overnatter du i den åpne Fossvannskoia som ligger i fin padleavstand i sørenden av vannet Kolsjø. Du kan også velge telt - her er det mange fine plasser å velge mellom!

Isfiske etter abbor Rune Aamold
Napper det snart?
Fiskebilde Foto Dag Eirik Kjølås Dag Eirik Kjølås
Stor glede i liten fisk

Stor ørret

Noen ganger er det kanskje drømmen om storfisk som gjelder. Da kan du ta turen opp til Trytetjern øst for Kolsjø eller Jonstjern ved foten av Jonsknuten.

Her kan du oppleve gode klekkinger av døgnfluer og fisk på mellom en halv og en kilo. Disse vannene blir ikke så ofte besøkt siden man må gå et godt stykke og i bratt terreng for å komme dit. Tar du turen til Trytetjern kan den åpne Kolknutbrakka by deg tak over hodet.

Kolknutbrakka 5 Torkel Skoglund
Enkelt, men lunt inne i Kolknutbrakka
Fiske ved Trytetjern Torkel Skoglund
Trytetjern er et idyllisk lite vann som huser flott ørret

Kongensdam er et annet vann som bør nevnes. Dette er et godt ørretvann som også huser stor og fin sik. I nordenden av vannet kan du ligge over ei natt i den nyrestaurerte og åpne Kongensdamhytta. Her kan du prøve ørreten fra de mange fine svabergene rundt hytta.

Spinner Magnus Beyer Brattli
Kongens dam Soelvverket Torkel Skoglund3 Torkel Skoglund
Kongensdam

Det meste ligger til rette for fine fiskeopplevelser i Sølvverket for både liten og stor. Du får kanskje ikke premiefisken her, men sjansen for fisk er stor og du får mye vakker natur og kulturhistorie. At du i tillegg slipper å gå timevis for å komme frem til vannet er jo noen ganger heller ikke å forakte...

Om Sølvverket

Slik finner du fram

Du kan velge flere ulike startsteder for turer i Sølvverket. Noen velger å starte turen ved Meheia som ligger 15 kilometer vest for Kongsberg. Andre tar gjerne turen opp til Knutehytta og Knuten. For sistnevnte tar du av E134 ved Saggrenda og kjører grusveg opp mot Knutehytta.