Hopp til hovedinnhold
Maliskjæra naturreservat i Gruset statsskog - Finnskogen
Turperler

Finnskogen

Torkel Skoglund

Friluftsliv med trivselsgaranti

Velkommen til en vandring i et unikt historisk miljø. Kulturminnene ligger tett i de store, rolige skogområdene. Finnskogen kalles for de dype skoger, og suset fra trekronene vil gi deg en egen ro i kropp og sinn. Her får du friluftsliv med trivselsgaranti.

De fire store

På Finnskogen møter du store bølgende, skogkledde åser, langstrakte myrområder og innsjøer og tjern som blinker som perler i landskapet. Alle de fire store rovdyrene har tilhold i disse skogområdene.

Er du oppmerksom når du ferdes, ser du kanskje spor etter bjørn, ulv, jerv eller gaupe.

Finnskogleden

Finnskogleden er ei merka rute som ble etablert i 1992. Leden tar deg hele 214 kilometer gjennom dette vakre skoglandskapet på begge sider av riksgrensa, hvor du med jevne mellomrom kommer innom overnattingssteder.

Leden følger de gamle stiene laget av dyr og finner. Strekninger på Finnskogleden finner du på ut.no

Finnskogleden i Varald statsskog Christian Sletengen
Finnskogen -  Varaldskogen Torkel Skoglund
Fra Varaldskogen

Kulturminner for livet

Finnskogen er det spennende natur- og kulturområdet på begge sider av riksgrensa i Innlandet og Värmland. Navnet Finnskogen stammer fra 1500-1600-tallet da området ble befolket av innvandrere fra Savolax og Tavastland i Finland.

Nesten overalt kan du finne gamle kulturminner fra den skogfinske kulturen gjennom blant annet hundrevis av stedsnavn med finsk opprinnelse. Under folketellingen i 1930 ble 345 personer i Grue og Vinger regnet for finner. Sammen med et rikt dyre- og fugleliv, gjør innslaget av kulturminner Finnskogen til et spennende terreng å vandre i, både for de som skal gå langt og småbarnsfamilier som ønsker kortere turer.

I disse skogene har mennesker vandret på stiene lenge før grenser og nasjoner eksisterte.

Sopp i lys på skogbunn Torkel Skoglund
Finnskogen - Haldammen Thomas Xavier Floyd
Haldammen på Finnskogen

Eldorado

Finnskogen er et eldorado for bading, fiske, sykling og friluftsliv. Det historiske bakteppet gjør dette til et ekstra spennende område for oppdagelsesturer i natur og kultur. Finnskogen er perfekt for deg som søker roen og ønsker å komme litt vekk fra hverdagsrutinene.

God tur inn i sagnomsuste Finnskogen!

Om Finnskogen

Slik finner du fram

Du kan velge flere ulike startsteder for turer til Finnskogen. Noen velger å starte turen ved Morokulien som ligger ved grensen til Sverige omtrent 4 kilometer sør for Magnor.

Turistforeningshytta Lebiko på Varaldskogen er også et mye brukt utgangspunkt. Fra Kongsvinger kjører du E16 omtrent 22 kilometer til Masterudkrysset. Der tar du til venstre mot Torsby. Etter 7 kilometer er det skiltet mot Lebiko.

Følg gjerne Finnskogleden som starter ved Morokulien i Eidskog kommune og ender i Søre Osen i Trysil kommune.