Hopp til hovedinnhold
Annet

Øvre Smalberget

Øvre Smalberget er ei lita åpen koie fra Statskog beliggende langs Finnskogleden i Gravberget i Våler kommune i Hedmark.

Dette er en gammel skogfinsk plass fra 1740. Den første som bodde her var en finne ved navn Lang-Per. Han bygde ei enkel koie og overlevde på fangst av skogsfugl og hare. I tillegg dyrket han litt rug i svedjer. Svedjebruk var vanlig i Finnskogen på 16-1700-tallet.

Øvre Smalberget ble fra rundt 1800 til 1902 benyttet som seter. Etter at seterdrifta var lagt ned var plassen igjen bebodd fram til 1946.

Dagens koie ble satt opp i 1992 av materialer fra det gamle våningshuset som sto på stedet. Den fungerer som enkelt overnattingssted langs Finnskogleden. Koia ble restaurert i 2016 med ildsjel Egil smalberget som initiativtaker og Statskog som samarbeidspart.

Gravberget er et eldorado for den som er glad i jakt, fiske og friluftsliv. Det godt utbygde skogsbilvegnettet gir deg fantastiske muligheter for sykling. Det finnes også koselige hytter til leie i tillegg til flere åpne koier.

Spesifikasjoner

Pris
Fri bruk
Antall soveplasser
2
Areal
16 m2
Avstand til vei (vinter)
4 km
Avstand til vei (sommer)
1 km
Oppvarming
Ved
Belysning
Ingen
Toalett
Utedo
Kokemuligheter
Ved
Driftstatus
Tilgjengelig
Veibeskrivelse
Kjør nordover på Gravbergsvegen ca 10 km. Ta inn skogsbilveg til venstre. Etter 3 km kommer du frem til Vassåskoia. Derfra følger du sti 600 meter frem til Øvre Smalberget.