Hopp til hovedinnhold
Med naturen som arbeidsplass - Sjur Åsgård
Hytter og friluftsliv

Med naturen som arbeidsplass: Bli med Sjur på jobb

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Sjur Åsgård (46) er en av fire medarbeidere fra Statskog som du får se i TV-serien «Med naturen som arbeidsplass». Dette er dedikerte ansatte som er med på å ta vare på naturen og naturopplevelser for alle oss andre.

Trøndelag og fantastiske Femundsmarka

Som sine øvrige kolleger i Statskog Fjelltjenesten tilbringer Sjur det meste av arbeidstiden utendørs. Kontoret på Røros deler han med en kollega. Selv om utmarkskonsulenten har hele Trøndelag som arbeidsplass, er han som oftest å finne i de sørøstre delene av Røros kommune. Dette inkluderer herligheter som Femundsmarka Nasjonalpark, Langtjønna Landskapsvernområde og Flensmarka naturreservat.

Sjur Åsgård i Statskog Fjelltjenesten i Midt-Norge

Jakt- og fiskeoppsyn er en viktig del av jobben

Spesialist i gammelt håndverk

Sjur har en spesialkompetanse som er sjelden vare. Han er nemlig utdannet utmarksforvalter og tømrer, med etterutdanning innen bygningsvernhåndverk. Kompetansen er toppet med lang erfaring med restaurering og tradisjonshåndverk.

- Jeg bruker mye tid på istandsetting og vedlikehold av noen av alle de freda og verneverdige bygningene som Statskog eier. Bare på Røros er det 22 åpne buer og flere andre gamle og verdifulle bygninger som trenger omsorg, forteller Sjur.

Det er også behov for Sjurs kompetanse i andre deler av «statskogland». I et par somrer har han tilbragt noen uker i Lomsdal Visten Nasjonalpark i Nordland. Her har Statskog en fjellgård som er under renovering. Arbeidet avsluttes i år.

Når han han ikke flikker og renoverer, fyller han arbeidsdagene med oppsyn av jakt- og fiske og tilrettelegging for friluftsliv.

Se Sjur forberede restaurering av ei freda Statskogbu i Femundsmarka i «Naturen som arbeidsplass» fra episode 2.

Den perfekte arbeidsplassen!

I tillegg til gammelt håndverk har Sjur en ekte kjærlighet for all slags musikk. Han starter hver dag med et par kopper kaffe og en times tid med gitaren på kneet. Os mannskor får gleden av sangstemmen.

Tjue år med hundekjøring har gitt Sjur lang felterfaring i den barskeste årstiden. Det er noen år siden siste deltakelse i løp, men han sysler med tanken om å stå på målstreken i Finnmarksløpet. Kanskje allerede til vinteren? Inntil da er han handler og medhjelper for kjæresten som deler den samme interessen.

- Jeg trives best utendørs og utenfor dekning, og da er Fjelltjenesten den perfekte arbeidsplassen, innrømmer Sjur. - Jeg er ikke særlig begeistra for å sjå meg sjøl på tv. Men jeg har fått noen fine tilbakemeldinger, og det er jo hyggelig!

Følg Sjur og flere andre kolleger på jobb på Naturkanal1

Sjur Åsgård med hundespannet sitt Olivia Milan

Sjur med hundespannet sitt

Statskog Fjelltjenesten

Statskog har 127 ansatte fordelt på 18 kontor rundt om i landet. Jim er en av 22 som har sitt daglig virke i Statskog Fjelltjenesten. Fjelltjenesten har i dag 22 ansatte tilknyttet Statskogs lokalkontor i Troms, Nordland, Midt- og Sør-Norge. Dette gir en desentralisert tilstedeværelse med sterke fagmiljø som sikrer god lokalkunnskap. De ansatte har bred naturfaglig kompetanse og lang erfaring innen naturoppsyn, registreringsarbeid, tilrettelegging for friluftsliv og skjøtsel.