Hopp til hovedinnhold
Fredrik Dividalen
Hytter og friluftsliv

Med naturen som arbeidsplass: Bli med Fredrik på jobb

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Fredrik Julius Jenssen (33) er en av fire medarbeidere fra Statskog som du får se i TV-serien «Med naturen som arbeidsplass». Dette er dedikerte ansatte som er med på å ta vare på naturen og naturopplevelser for alle oss andre.

Fra Senja til svenskegrensa

Fredrik dekker Senja i vest til svenskegrensen i øst, et gigantisk område, sammen med to kolleger i Fjelltjenesten som alle har kontorsted på Moen i Målselv. Vinterstid befinner han seg hovedsakelig i Dividalen i Indre Troms. Om sommeren utfører Fredrik feltarbeid også utenfor sitt geografiske arbeidsområde. Oppdragene er både på vegne av Statskog og nasjonalparkforvalterne i dette distriktet.

Fredrik dokumenterer

Piggtrådgjerde hører ikke hjemme i norsk natur og Fredrik dokumenterer

Vokter Øvre Dividal nasjonalpark hele året

Øvre Dividal nasjonalpark holdes under nøye oppsyn av blant annet Fredrik og hans kollega, Kjetil Letto.

En del av jobben er å sørge for at Statskogs åpne hytter er forsynt med ved og nyttige ting som besøkende har stor glede av. Det være seg grønnsåpe, røykvarslere og brannslukningsapparat som virker, økser, sager osv. Det er hele syv hytter og åpne buer Fredriks sitt område som skal ha ettersyn; syv i Målselv, to på Senja og en i Bardu.

- Foruten oppsyn med hyttene, går vinteren med til naturregistrering, forteller Fredrik. – Da er jerven i fokus, men vi registrerer også arter som jaktfalk, fjellrev og kongeørn på oppdrag for Statens Naturoppsyn.

I barmarksesongen står skjøtsel og tilretteleggingsoppgaver på blokka. Fjelltjenesten sørger blant annet for at friluftsfolket har trygge hengebroer, holder vedlike eller legger nye klopper, har jakt- og fiskeoppsyn. Er du ansatt i Fjelltjenesten må du være litt nevenyttig. Er det ei åpen bu eller utleiehytte som trenger pleie, da trår utmarkskonsulentene til.

Se et klipp fra episoden der Fredrik er på hytteoppsyn i Dividalen i «Naturen som arbeidsplass»

Frihet under ansvar i storslått natur

Fredrik bor i Gratangen. Han har en bachelor i medieproduksjon fra Alta, og en bachelor i Naturforvaltning fra Steinkjer.
- Jeg var så heldig å få arbeidstrening i Fjelltjenesten via NAV etter endt bachelor i Naturforvaltning. Så ble det fast jobb fra 2019. Det er fantastisk å ha varierte arbeidsoppgaver og frihet under ansvar i storslått natur, sier Fredrik

Han setter stor pris på variasjonen og ikke minst møtene med folk. Det være seg erfarne reindriftsutøvere eller turfolk. Fredrik er også glad for at han har svært stødige og fjellvante kolleger. Det er viktig og inspirerende i et bokstavelig talt krevende terreng og klima.

Den turglade utmarkskonsulenten får sin dose frisk luft og naturopplevelser gjennom jobben, men bruker gjerne fritida til å spankulere rundt omkring i skog og fjell uten mål og mening. Helst inn i blåtimen. På turene blir det litt fiske, litt jakt, sanking av bær og sopp og fotografering.

Følg Fredrik og flere andre kolleger på jobb på Naturkanal1

Fredrik Rufus Sunniva Ritland Taule Sunniva Ritland Taule

Fredrik og Rufus på multetur rundt Kjillbergan i Gratangen

Statskog Fjelltjenesten

Statskog har 127 ansatte fordelt på 18 kontor rundt om i landet. Jim er en av 22 som har sitt daglig virke i Statskog Fjelltjenesten. Fjelltjenesten har i dag 22 ansatte tilknyttet Statskogs lokalkontor i Troms, Nordland, Midt- og Sør-Norge. Dette gir en desentralisert tilstedeværelse med sterke fagmiljø som sikrer god lokalkunnskap. De ansatte har bred naturfaglig kompetanse og lang erfaring innen naturoppsyn, registreringsarbeid, tilrettelegging for friluftsliv og skjøtsel.

På vei hjem fra jobb  - en mainatt i Dividalen Fredrik Julius Jenssen

På vei hjem fra jobb - en mainatt i Dividalen