Høstingsprosjektet
NINA og Statskog gjør en svært omfattende undersøkelse av hvordan lirype og skogsfugl påvirkes av ulike høstingsnivå i perioden 2025-2028. Forskningsprosjektet er unikt i verdenssammenheng og vil gi økt kunnskap for bærekraftig høsting.

Høstingsprosjektet - kort og godt
Aldri før er det gjennomført et så omfattende forskningsprosjekt for å bygge kunnskap om jaktas påvirkning på bestandene av rype og skogsfugl. Her er en rask innføring.


Høstingsnivå og fangstrapportering
Høstingen varierer fra fredning til kraftig uttak, og alle forsøksfeltene skal gjennom det samme. Rekkefølgen på høstingsnivået i hvert enkelt felt er tilfeldig trukket.

Økt taksering i forskningsperioden
Før hver jaktsesong gjør Statskog omfattende undersøkelser av hønsefuglbestanden langs linjer som tilsvarer distansen Oslo-Roma tur retur. Nå blir turen lengre.

Her er forsøksområdene
Med store arealer spredt over hele landet kan Statskogs arealer være gull verdt for å bygge kunnskap. Her vises de 30 jaktfelt for skogsfugl og 34 jaktfelt for lirype som er med i denne studien, samt uttaksnivå for årene 2025, 2026 og 2027.
Hønsefuglforskning i verden
Amerikansk kalkunforskning er ikke nødvendigvis overførbart til norske fjell og vidder.
Aldri før er det gjennomført et så omfattende forskningsprosjekt for å bygge kunnskap om jaktas påvirkning på bestandene av rype og skogsfugl.
Dette lurer andre på
Vi får mange gode spørsmål når vi forteller om høstingsprosjektet. Det er ofte variasjoner rundt et tema. Her formulerer vi det som påstander, og skriver litt om hvordan vi tenker rundt disse.

Disse styrer prosjektet
Prosjektet er organisert med prosjektansvarlige, prosjektgruppe og referansegruppe.