Hopp til hovedinnhold

Høstingsprosjektet - kort og godt

Rypejakt - jegere Fredrik Bye

Aldri før er det gjennomført et så omfattende forskningsprosjekt for å bygge kunnskap om jaktas påvirkning på bestandene av rype og skogsfugl. Her er en rask innføring.

NINA og Statskog legger i fellesskap til rette for forskningen. Her får du et raskt innblikk.

Bør vite mer

Det hele startet med en omfattende kartlegging av eksisterende forskning som viser stort kunnskapsbehov innen skogsfuglforvaltning og behov for oppdatert kunnskap om rypeforvaltning. Det finnes mye relevant, men også mye kalkunforskning som ikke er like relevant.

NINA og Statskog har i fellesskap designet et prosjekt hvor betydelige deler av Statskogs jaktområder omdannes til et forskningslaboratorium. Forsøket starter med taksering og jakt høsten 2025 og avsluttes etter taksering høsten 2028.

Store områder

Totalt 30 jaktfelt for skogsfugl og 34 jaktfelt for lirype er plukket ut til forsøket. Dette utgjør om lag 20 prosent av Statskogs områder for småviltjakt og er spredt over store deler av landet.

Omfanget gjør det mulig å dekke ulike forutsetninger (innland, kyst, ulik høyde over havet, daglengdevariasjoner, årstidsvariasjoner, ulik topografi, høyde over havet mv).

Her er oversikt over jaktfeltene som er med i studien.

Tre år, tre høstingsnivå

Alle områdene skal gjennom tre år med ulikt høstingsnivå. Rypeområdene vil variere mellom null uttak (fredning), 15 prosent uttak og 30 prosent uttak. Hvilket uttak som skjer når i det enkelte felt avgjøres tilfeldig.

På grunn av lavere reproduksjonstakt og høyere levealder settes nivåene for uttak av storfugl og orrfugl til 0, 10 og 20 prosent.

Les mer om høstingsnivåene her.

For at forskningsperioden skal gi gode data, økes innsatsen på taksering i forsøksområdene betydelig. Vi øker også fangstrapportering for bedre å tilpasse jakttrykket til det høstingsnivået vi ønsker.

Store data, store analyser

Etter de tre jaktsesongene vil de store datamengdene analyseres av en rekke forskere. Selv om andre faktorer som predasjon, klima og habitatbegrensninger utgjør de store rammebetingelsene for rype- og skogsfuglbestandene, isoleres her undersøkelsen til å gjelde jaktas betydning.

Forskerne vil altså se om det finnes systematiske trender i materialet som gir grunn til å konkludere med hvilken påvirkning jakt har på utviklingen av skogsfugl og rype.

Resultatene kan indikere at høstingsnivåene av skogsfugl og rype bør endres. Dette kan gjøre at flere eller færre jegere slipper til innenfor rammen av bærekraftig forvaltning.

Lokomotiv for kunnskapsutvikling

Det er knyttet sterke samfunnsinteresser til at jakta utøves kunnskapsbasert og innenfor bærekraftige rammer. Statskog har, i samarbeid med NINA, mulighet til å legge særskilt til rette for utvikling av ny kunnskap. Dette harmonerer med NJFFs oppfordring av at Statskog skal være et lokomotiv for kunnskapsutvikling innenfor jakt og fiske, og er en oppfølging av Statskogs egne strategiske mål.

Forsøksfeltene i høstingsprosjektet vil variere fra fredning til kraftig uttak i årene 2025-2027. Les mer om hvordan dette er tenkt i denne artikkelen.