Til sammen takserer Statskog, med hjelp fra frivillige, langs definerte linjer i terrenget som til sammen tilsvarer over fire tusen kilometer. Rypetakseringen utgjør om lag 2 500 kilometer, skogsfugltakseringen 1 500 kilometer.
Anerkjent og velprøvd takseringsmetode
Dette skjer ved at en hund og hundefører søker langs en fastsatt linje i terrenget. Taksørene markerer hvor mange fugler som flyr opp langs linjen og hvor dette skjer. Metoden er internasjonalt anerkjent. Les mer om den her.
Tallene rapporteres inn i den nasjonale Hønsefuglportalen. Taksørene registrerer også observasjon av mus og lemen, som over tid kan gi større forståelse av sammenhengen mellom smågnagerbestand, predatorpress og utvikling av rype- og skogsfuglbestandene.
Kyllingproduksjon og stamfugl
Det viktigste tallet for bærekraftanalysen er om rypeparene får så mange kyllinger at det kan defineres som et høstbart overskudd. Lav kyllingproduksjon gir høyere risiko for at jakt vil redusere mengden stamfugl. Høy kyllingproduksjon indikerer at det er et høstbart overskudd hvor jakt ikke rammer bestanden.
Teller og regulerer
Takseringen gjør det også mulig å anslå hvor stor del av bestanden i et område som blir tatt ut i løpet av jakta. I neste omgang kan man da regulere jegernes tilgang opp eller ned.
Høstingsprosjektet har definert uttaksnivåene spesifikt til 0, 15 og 30 prosent for rype, 0, 10 og 20 prosent for skogsfugl.
For å sikre ekstra gode tall fra forskningsperioden, økes nå takseringsinnsatsen i forsøksfeltene betydelig. Dette krever et bredt og godt samarbeid med jegere og fuglehundfolk landet rundt.
Her kan du se hvilke områder som er med i det store Høstingsprosjektet.