Hopp til hovedinnhold
Vulgata
Fiskeperler

Høgsjøen

Gunerius Bakke

Hivet på Finnskogen

Hundrevis av kilo med småfisk er tatt ut for å gjøre det til en fiskeperle for deg. Prøv lykken på Høgsjøen i Gravberget, så skjønner du at arbeidet har vært vellykket.

Stille og vakkert

Du blir møtt av en intens stillhet. Når du nærmer deg vannkanten hører du de ertende vakene som hilser deg velkommen. I et vakkert skogsvann på mytiske Finnskogen kan du la hele verden falle til ro rundt det du er kommet for: Fiskeopplevelsen.

Med sin fantastiske beliggenhet på sagnomsuste Finnskogen er Høgsjøen en av innlandets perler som byr på opplevelser som er lettere å oppleve enn å beskrive. Nitidig arbeid med kultivering har virkelig gjort susen. Fisken er blitt større, den stedegne ørreten flere – og området Gravberget er fortsatt like usigelig vakkert som det alltid har vært.

Fluefiskestang og vulgata ved Høgsjøen Gunerius Bakke
Fiske i Høgsjøen Arild Sjølie

Vakefest og stor ørret

Juni er høytida for fiske her. Da fører klekking av vår- og døgnfluer til den rene vakefesten. Midt i juli kan vannet bli i varmeste laget, men både mai, august og september er også svært gode fiskemåneder her. Her fungerer både mark, spinner, sluk og flue – du må bare prøve deg fram til det som fungerer den dagen du prøver lykken.

Har du lyst til å gjøre det til en større tur, kan du leie Høgsjøhytta. Den ligger fint til på nordvestsida av vatnet. Det er ei godt vedlikeholdt tømmerhytte med en fantastisk utsikt til vannet. Litt utpå kvelden kan du ro båten som følger med hytta over til østsida der storfisken gjerne befinner seg. Det er rapportert inn ørret på langt over kiloen!

Høgsjøhytta i Finnskogen Torkel Skoglund
Høgsjøhytta ligger like ved vannet
Høgsjøen og båt Arild Sørlie

Omfattende kultivering

Opplevelsen kan altså bli stor, bokstavelig talt. Slik har det ikke alltid vært. Årelang kultivering med tilførsel av settefisk ga ikke den ønskede effekten.

I samarbeid med Statskog har Våler jakt- og fiskeforening lagt ned en formidabel innsats over år med tynningsfiske av abbor og lake. Flere hundre kilo småfisk er tatt ut. Foreningen har også lagt ut tonnevis med gytegrus og kalk i innløpsbekkene.

Eldorado for sportsfiskere

Dette har forandret Høgsjøen fra å være et overbefolket småfiskvann med abbor, ørret, lake og noe canadisk bekkerøye til å bli et skikkelig attraktivt ørretvann. Høgsjøen har utvilsomt fått et skikkelig løft – et hiv.

Forvandlingen er så stor at Høgsjøen nå gjør seg bemerket på sportsfiskernes radar.

Så da kan du tenke deg følgende: Lei Høgsjøhytta, kjør bilen helt fram til inngangsdøra, gå 30 meter ned til vannkanten, ro båten over tjernet og mål krefter mot storørreten. Finnes det noe bedre?

Om Høgsjøen

Slik finner du fram

Høgsjøen finner du på Finnskogen i Åsnes kommune i Innlandet (tidligere Hedmark). Fra Elverum kjører du Rv25 omtrent 9 km. Ved Cirkle K i Hernes tar du til høyre skiltet Gravberget. Etter 30 km tar du til venstre i vegkryss mot Gravberget. Når du har kjørt 12 km svinger du til høyre inn på skogsbilveg skiltet Høgsjøen. Derfra er det 3 km frem til Høgsjøen.