Hopp til hovedinnhold
Jakt og fiske

Statskog vil ha mer revejakt

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo
Nyheten er over ett år gammel

Oppfordrer alle rypejegere til å skyte en rev hver.

Rødrev Tore Bjørnstad

På 1970-tallet ble det skutt opp mot 50 000 rødrev i løpet av et jaktår. Nå er tallet godt under det halve. Ingen vet hvor mange rødrev det er i Norge, men observasjoner tyder på at bestanden øker.

– Vi ser rødrev helt opp i høyfjellet, der den til og med dreper fjellrev og tar over hiene. Det kan være et tegn på at den er i fremmarsj, sier småviltjaktansvarlig Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Rypebestanden er rekordlav, og reven er utpekt som en av hovedsynderne.

– Reven er et av de mest effektive rovdyrene. Dersom den kommer over egg og fugleunger, spiser den det den kan få, ikke bare fra rype, men også skogsfugl, sier han.

Rev spiser også hare og rådyr.

– Det varierer rundt om i landet. I noen områder tar reven så mange som to av tre av rådyrkillinger. Den ser sitt snitt når moren legger dem igjen for å gå og beite, sier Breisjøberget.

Skyter ikke rev

– Det kan felles mange rev uten at bestanden blir truet. Det hadde gitt positive resultater for rypebestanden dersom alle rypejegere hadde skutt en rev hver, sier Breisjøberget.

I Nordland-kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal har Statskog et prosjekt for ekstra nøye overvåking av rypejakta. Så langt i år har ingen jegere i de tre kommunene rapportert å ha skutt rev. I fjor ble kun to rever skutt i dette distriktet.

Breisjøberget får støtte av jakt- og fiskekonsulent Roar Lundby i Hedmark Jeger- og Fiskerforbund.

– Mange rypejegere jakter rype i en uke, og så er jakta ferdig for deres del. Men for å få til en forsvarlig rypeforvaltning er det viktig å jakte på rypenes fiender også. Det er ønskelig at flere rypejegere ser den sammenhengen, sier Lundby.

Hedmark Jeger- og Fiskerforbund har nettopp påbegynt et prosjekt som har som mål å utvikle og teste mer attraktive tilbud for jakt og fangst av rødrev i stor skala. Det betyr blant annet omfattende tellinger av spor for å finne ut hvor mange det er av dem.

Revejegeren forsvant

På 1970-tallet var revejakt vanlig. Jegeren kunne få 800-1000 kroner for et godt skinn. I dag er jegerne langt på vei utkonkurrert av skinn fra rev i bur.

– Den klassiske revejegeren døde ut med reveskabben som herjet den norske bestanden på midten av 1980-tallet. Nå er det på tide å gjenreise denne jaktformen, sier Lundby.

Statskog er på trappene med et nytt jaktkort for smårovvilt, til den nette sum av hundre kroner.

– Det er en pris som i hvert fall ikke burde avskrekke noen. For den summen kan du jakte alt lovlig smårovvilt innenfor satt jakttid på Statskogs grunn, sier Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

– Revejakt er en ypperlig jaktform med tanke på rekruttering av nye jegere. Terskelen for å være med er lav, det er krevende og du verden, så moro. Reven har svært gode sanser, sier han.

Det har fra flere hold kommet forslag om å innføre skuddpremie på rev for å gjøre jakten mest mulig attraktiv. Det har imidlertid miljømyndighetene bestemt at Statskog ikke har lov til.

Rødrev kan jaktes på hele året bortsett fra i perioden 15. april til 15. juli.

Les mer om Statskogs jaktkort på smårovvilt