Hopp til hovedinnhold
Elgboers
Jakt og fiske

Statskog lanserer elgbørs

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad
Nyheten er over ett år gammel

Hvordan går det med naboens elgjakt? Statskog gir nå alle og enhver mulighet til å følge elgjaktresultatet hos Statskog. Elgbørsen oppdateres løpende gjennom jakta. Det ligger også med en oppskrift på hvordan nettaviser og andre kan lage kartutsnitt som passer for sitt nedslagsfelt. Gjelder statsgrunn utenfor statsallmenning.

Elgbørsen omfatter statsgrunn utenfor statsallmenning. Det er kvote på om lag 1 600 elg totalt på disse områdene som strekker seg fra Kvænangen i nord til Gjerstad i sør.

- Vi vet at jegerne er svært interesserte i jaktresultater. Dette er informasjon som vi i Statskog allerede har. Det nye er at vi har utviklet en kartbasert webløsning som er tilgjengelig for alle. Det tror vi er en ekstraservice jegerne og mange andre vil sette pris på, sier Statskogs fagsjef for jakt og fiske, Jo Inge Breisjøberget.

Jegerne rapporterer selv inn hva som er skutt, herunder type dyr og slaktevekt. Dette gir Statskog nødvendig kontroll på uttaket av elg i sine områder. Statskogs erfaring er at jegerne rapporterer inn korrekt informasjon.

- Åpenhet rundt jakta kan forenkle lokale forvaltningsdiskusjoner og vil bidra til å ta bort grunnløse spekulasjoner. Jegerne vil sette stor pris på det, og jeg tror mange andre vil ha interesse av å se hvilke dyr som er skutt i områder der de ferdes, sier Breisjøberget.

Statskogs elgbørs er gratis og reklamefri og nås på https://elgbors.statskog.no. Har du dekning, kan du følge børsen på mobiltelefonen. Brukeren kan zoome inn fra Norgeskartet og ned til det enkelte området, eller skrive i søkefeltet i løsningen. Man får også en liste over ti sist skutte elg i det valgte kartutsnittet.

Jegerne rapporterer fortløpende under jakta, senest et døgn etter at dyr er skutt. Informasjonen vises i Statskogs elgbørs idet jegeren har rapportert.


Ønsker dere å vise dette i deres egne nettløsninger? Her er oppskriften:

Dere kan legge en lenke til løsningen i deres egne nettsider eller sosiale media, eller integrere en direkte visning av kartet. Dere velger selv hvilket kartutsnitt som er best egnet for deres publikum.

Statskogs elgbørs oppdateres hvert 5 minutt med skutte dyr og vekt, rapportert fra jegerne.På samme måte oppdateres de sist skutte dyr i listen ut fra kartutsnittet du har valgt.

Tallene i rundingene symboliserer antall skutte dyr i et område. Ved å klikke på tallene zoomer du til slutt inn til jaktfelt i et område. Idet du får opp symbolet for elg er du nede på det mest detaljerte nivået. Når man får opp symbolet for et enkelt dyr er disse vist med senterpunkter i det jaktfeltet dyret er skutt på, og viser således ikke eksakt posisjon. Klikker du på elgikonet, får du mer informasjon om elgen (når det er innmeldt som skutt, vekt og jaktfeltets navn).

Løsningen fungerer også i mobile visninger og krever ingen installasjon. På smarttelefoner og nettbrett kan man zoome med fingerbevegelser.

Du kan søke etter fylke eller kommune i søkefeltet til høyre og vil deretter få visning av angitt område. Den adressen som da vises i nettleseren kan kopieres og benyttes til å alltid vise samme område.

Dersom du zoomer manuelt og viser et eget kartutsnitt kan denne adressen også kopieres på samme vis og benyttes som utgangspunkt for sted.

Eksempelvis https://elgbors.statskog.no/?extent=10.673217773437502,64.13457697270717,12.431030273437502,64.50798359857589 hvor kartutsnittet viser et område i nærheten av Namsos

Eller

https://elgbors.statskog.no/?fylke=17 som viser Nord-Trøndelag fylke, basert på fylkesnummer. Lenke til fylke og kommune får man ved å søke etter de i søkefeltet.

Kontaktperson for tekniske spørsmål eller lenker til spesielle kartutsnitt:

Bård Hansen, IT utviklingssjef i Statskog, bah@statskog.no, mobil 909 46 091.