Hopp til hovedinnhold
Mektig fossefall i Storjord - Saltfjellet
Jim T. Kristensen
Hytter og friluftsliv

Spektakulært fossefall på nært hold

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Storjord er en turperle og en attraktivt stopp for tilreisende og veifarende langs E6 over Saltfjellet. Nå kan du trygt komme enda tettere på fantastiske Kjemåfossen.

Kjemåfossen var foreslått oppdemmet som kraftforsyning på 70-tallet. Ved en folkeavstemming i 1982 ble det heldigvis knapt flertall mot utbygging.

Oppgraderingsarbeid siden 2021

Rundturløypa opp langs Kjemåfossen har eksistert i mange år, men i 2021 ble det satt opp viltgjerder langs jernbanen og traséen måtte endres.

"Arbeidet har skjedd i samarbeid med Bane Nor. For å gjøre kryssingen av fossen sikrere har vi satt opp ny bru og trapp. Oppgraderingen er nettopp avsluttet og vi ønsker turister og befolkningen velkommen til en sikrere tursti", sier Jim T. Kristensen i Statskog Fjelltjenesten som sammen med kollega Per Martin Gismervik, har utført det meste av forbedringsarbeidet.

Rundtur Kjemågfossen 9 Jim T. Kristensen

Trappa opp mot viltgjerdet mot jernbanen på toppen

Rundtur Kjemåfossen 15 Jim T. Kristensen

Fin tilgang til brua over elva ovenfor Kjemåfossen

Rundtur Kjemåfossen 5 Jim T. Kristensen

Det er lett å ferdes mellom trappa og grusveien som tar deg tilbake til Storjord

Yndet turmål med mektig fossefall og fantastisk utsikt

Kjemåfossen på Storjord i Saltdal kommune er et yndet turmål. Fossen er en attraksjon der den på sin ferd ned mot Storjord kaster seg ned fjellsidene.

"Vi anbefaler at rundturen starter fra Besøkssenter nasjonalpark Nordland på Storjord. Her det godt med parkering, kafe og bensinstasjon med ladepunkt for elbiler. På grunn av høydemetrene velger vi å omtale rundturen som middels krevende", forteller Kristensen.

Rast ved Futhellaren Jim T. Kristensen

Rast ved Futhellaren

Rundtur Kjemåfossen 12 Jim T. Kristensen

Brua går over den brusende Kjemåfossen

Tilrettelagt og skiltet rundtur

Den nye tilretteleggingen har gitt en fin rundtur på ca 10 km. Følg turskiltene mot Kjemåfossen, gå via Storjord arboret og klatrejungelen. Den vil barna like! Kryss bilbrua over Lønselva – en av to elver som møtes på Storjord. Ta skogsbilvegen som fører inn mot foten av Kjemåfossen, og ta gjerne en rast ved Futhellaren. Etter å ha krysset brua ved fossen, følg sti skiltet «Rundtur opp langs Kjemåfossen». Føl på vannspruten og bli kjent med et av sidevassdragene til «dronninga i nord».

Den nye brua oppe under viltgjerdet til jernbanen gjør det enkelt og trygt å krysse Kjemåga. Dette er turens høyeste punkt. På den andre siden følger du trappen og gangbanene bort til grusveien som fører opp til jernbanen. Følg grusveien videre ned til Storjord igjen. Her er det en fantastisk utsikt over dalen. Tid for en pause!

Rundtur Kjemaafossen 1 Jim T. Kristensen

Utsikten over dalen følger deg på nedstigningen

Flust med turmuligheter på Storjord

Etter at Statskog i over 30 år har tilrettelagt Storjordområdet for friluftsliv, finnes det rikelig med turmuligheter for alle. Både korte og lange turer, turstier i flatt terreng og muligheter for toppturer til f.eks. Solvågtind (1559 moh.)

Les gjerne mer om turperlen Storjord her