Hopp til hovedinnhold
Elgstoelen Torkel Skoglund
Hytter og friluftsliv

Populære fellesskapshytter i fantastisk natur

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Vinterferien nærmer seg, og det er fremdeles muligheter for leie av hytter på fellesskapets grunn. Det er stor variasjon i utvalget; alt fra små skogskoier til store høgstandard hytter.

Statskog har over 120 utleiehytter og rundt 130 åpne buer og koier. Alle kan ikke ha egen hytte, slik at Statskogs deleordning kan være et klimavennlig alternativ.

Nordlendingene sitter ikke på gjerdet

- Det er en jevn etterspørsel etter hytte til vinterferien, men det er kanskje litt roligere enn på samme tid i fjor? Etter en vinter med eksepsjonelt mye vær, er det kanskje ikke så rart?, undrer friluftskoordinator Eva Kristin Grøndal.

- Nok en gang utmerker nordlendingene seg. De bestiller tidlig og tar tilsynelatende været som det kommer, forteller Grøndal.

UFOhytta i Hessdalen med stjernehimmel Jonas Olsen

UFOhytta i Hessdalen under stjernehimmelen

Statskogs utleiehytter utmerker seg på bookingportalen inatur.no

Den spektakulære UFO-hytta i Hessdalen er fortsatt like populær og tiltrekker seg besøkende fra hele landet. Det gjelder også de større familievennlige utleiehyttene som rommer opp til 20 personer. Her er enten storfamilien på tur eller vennegjenger som reiser sammen.

Av hele 1400 hytter, viser det seg av flere av Statskogs utleiehytter er blant de mest etterspurte på inatur.no. Her kan du se en hvilke som er mest populære.

Historisk og nytt

Det er tidligere skogsdrift utgjør ryggraden i Statskogs tilbud, men også en rekke hytter og buer er knyttet til historisk jakt, fangst og fiske. Noen fjellgårder er også med i sortimentet. Noen har kulturhistorisk verdi og holdes ved like etter strenge regler. Eksempler på dette er Gærbikkhytta i Kvænangen og Agnabu i Espedalen.

Statskog bygger sjelden nytt, men det kan være at vi river og bygger opp igjen eller totalrenoverer. Nye tilskudd til hyttefamilien i 2023 er Lurukroken i Snåsa og Fagermokoia på Saltfjellet. Etter oppkjøpet av AS Meraker Brug, har vi også fått 24 hytter i vintereventyret Meråker.

Gærbikkhytta i Kvænangen Ann Hege Hanstad

Gærbikkhytta er ei av våre hytter med kulturhistorisk verdi.

aanderbu_Fredrik_Jenssen Fredrik Julius Jenssen

Ånderbu - ei åpen bu i Ånderdalen nasjonalpark på Senja

Åpne buer og koier

I Statskogs åpne buer kan du ligge en natt uten at det koster ei krone. Mange av buene har også stor historisk verdi og alle er åpne hele året. Koiene er ikke et sted for gratis hytteferie, men et sted for en hvil eller for en overnatting eller to. Disse kan ikke bestilles på forhånd, og deles mellom brukerne.

Les gjerne mer om Statskogs åpne buer og koier her.

Statskogs utleiehytter og åpne buer er på ut.no

Bruk gjerne den nasjonale turportalen UT.no for å planlegge turer i norsk natur. Portalen drives av DNT, Friluftsrådenes Landsforbund og Statskog.