Hopp til hovedinnhold
Oransjelue2 Utsnitt
Jakt og fiske

Oransje luer mot vådeskudd

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Statskog deler ut 1000 oransje capser for å gjøre storviltjegerne på Statskogs grunn mer synlige.

Statskog spriter opp høstkolleksjonen til jegerne ved å dele ut over tusen fargesterke capser. Hodeplagget skal redusere faren for vådeskudd.

– Dødsfall som følge av vådeskudd under jakt skjer heldigvis sjelden her i landet, omtrent annet hvert år. Men det er for mange jegere som skades av vådeskudd, sier fagsjef Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Skuddskader kan bli ekstra dramatiske når ulykkene skjer langt ute i jaktterrenget, med dårlig telefondekning og langt til nærmeste bilvei.

Nå vil Statskog gjøre jegerne mer synlige.

– I første omgang deler vi ut de oransje capsene våre til elg-, villrein- og hjortejegere. Unge småviltjegere får også, samt de som er med på opplæringsjakt, sier Breisjøberget.

Inspirasjonen har Statskog hentet fra USA, der det er vanlig med fargesterke skyggeluer og vester på jakt.

– Vi har lagt arbeid i å få en god passform på capsene slik at de blir attraktive å bruke også. Det er ikke snakk om halvdårlige reklamecapser som faller av, sier Breisjøberget.


Lurt av hjernen

Forskning viser at oransje og gult er ekstra godt egnet som signalfarger. Mange syklister bruker knallgule trøyer for å bli sett av bilistene.

De fleste jegere som har skutt kompisen sin forteller at de var helt overbevist om at det var et dyr de så da de trakk av.

– Jegeren er giret og full av adrenalin. Da kan hjernen gjøre en feilkobling. Vådeskuddulykker skjer ikke fordi jegeren ser dårlig og tar en sjanse, men fordi jegeren tror det er et vilt han skyter, sier Breisjøberget.

Derfor blir ikke bare folk, men også traktorer og hester skutt under elgjakta.


Dårlig fargesyn

Oransje capser kan sees godt av mennesker, men hva med elgen?

Øyet har to typer synsceller som vi bruker til å se med, staver og tapper. Stavene er de mest lysfølsomme og brukes til å registrere lys og mørke. Tappene registrerer farger.

– Mennesket har tre tapper i fargesynet sitt, de fleste pattedyr bare to. Elg og andre hjortedyr mangler den som fanger opp rødfarger, sier professor Atle Mysterud ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo.

Det nedsatte fargesynet kan sammenlignes med synet til fargeblinde mennesker som er såkalt rød-grønn-fargeblinde. Så oransje skyggeluer vil ikke skremme bort elgen.

– Nattaktive rovdyr, for eksempel rev, ser farger enda dårligere enn elg og hjort. Mens fugler ser farger bedre, sier Atle Mysterud.

Les mer om Statskogs jakttilbud