Oransje jegerluer revet bort
Fargesterke capser er blitt en hit blant jegere. Første opplag er revet bort, nå lages flere. Det er Statskog som på denne måten vil gjøre jegerne mer synlige i terrenget.
– De første 3000 luene vi laget før fjorårets jakt forsvant raskt. Nå sender vi ut 4000 nye, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.
Allerede på andre dag av årets rypejakt ble en mann i Vest-Telemark skutt i brystet med hagle. 20. september ble en norsk jeger skutt under fuglejakt i Jämtland i Sverige, og fem dager senere ble en 63-åring alvorlig skadet av vådeskudd i Sør-Trøndelag.
– Det skjer i gjennomsnitt én jaktulykke annethvert år med fatal utgang. Det er svært få sett i lys av hvor mange tusen som jakter. Men vi må alltid ha ambisjoner om å få antallet ned til null, og luene kan medvirke til det, sier Breisjøberget.
Nesten en halv million nordmenn står oppført i jegerregisteret. 142 825 av dem jaktet i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå.
Feilkobler
De fleste skadene skjer under småviltjakt, men de alvorligste under storviltjakt.
– Det skjer en feilkobling hos jegeren, som tror han ser et byttedyr og ulykksalig nok skyter kameraten sin. Jeg er sikker på at mange jaktulykker ville vært avverget hvis den andre hadde hatt lue med sterke farger. Når både form, størrelse og farge er annerledes enn elg og rype, er sjansen for feilkobling minimal, sier Breisjøberget.
Luene er gratis og har så langt blitt distribuert til jegere som har kjøpt jaktrettigheter hos Statskog. Storviltjegere er prioriterte mottakere, samt unge jegere og nybegynnere på jaktopplæring.
I år blir luene delt ut til alle som vil ha.
Inn i jaktkolleksjonene
Jegere er opptatt av tradisjoner, og jegerhabitten har tradisjonelt vært grønn.
– Jeg husker at vi for 20-25 år siden lo av svenske jegere som fløy rundt i skogen med røde hatter og bånd. Men det har skjedd en gradvis endring til at sterke farger blir vanligere på jakt i Norge også, sier Breisjøberget.
Statskog er foreløpig eneste grunneier som promoterer sterke farger på denne måten. Men nesten alle de store produsentene av jaktklær har nå minst ett antrekk med innslag av en sterk farge, som regel oransje. Bergans begynte med det i fjor.
– Vi har nå både jakker, vester og hodeplagg med signalfarger. Vi vet at dyr ikke ser fargekontraster, derfor er det ingen grunn til å kamuflere seg på jakt, sier Hans Simensen, produktansvarlig for Bergans’ jaktkolleksjon.
Vanlig i utlandet
Oransje luer kan ikke skremme bort elg eller andre hjortedyr. De er ikke utstyrt med fargesyn som fanger opp røde farger.
– Luene er egnet for rypejakt og annen småviltjakt også. Hvis jegere bommer, er det ikke på grunn av fargen på lua.
I USA er oransje lue og vest påbudt under jakt.
– Heldigvis ser vi en økende aksept for bruk av bekledning med signalfarger i den norske jegerstanden. Plagg med signalfarger er påbudt på jakt i Finland, og i Sverige finnes det en uskrevet regel om at man gjør seg synlig for hverandre. Vi mener det er en gammeldags holdning at signalfarger ikke hører hjemme på jaktbekledning, sier Hans Simensen.