Hopp til hovedinnhold
Laks sugar0607 istockphoto
istock
Jakt og fiske

Ny laksetrapp skal gi eventyrlig laksefiske i Vefsna

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Elva har vært satt ut av spill i over 30 år, men nå er den i ferd med å reise seg til gammel storhet igjen.

Utbedring av laksetrappene skal bringe laks inn til de øvre delene av elva. Det innebærer at den hardt pressede villaksen får langt større gyte- og oppvekstområder i Vefsna.

Laksetrappa i Fellingsforsen var den store flaskehalsen for fiskevandring i Vefsna i fjor sommer. I løpet av foregående vinter ble laksetrappa restaurert og det er nå stor tro på at laks og sjøørret igjen kan vandre uhindret forbi forsen. Restaurering av laksetrappa i Fellingsforsen vil også bety store laksefiskemuligheter for folk flest framover.

- Vi håper på godt innsig av laks opp mot våre vald denne sesongen, forteller Sivert Dahlen Lund, jakt- og fiskekonsulent i Nordland.

Vefsna Fellingsforsen Sivert Dahlen Lund

Den restaurerte laksetrappen går i tunnel rett under der fotografen står

Statskogs vald finner du i de øvre delene av Vefsna, fra Trofors og opp mot Hattfjelldal og Svenningdal.

Nå er kortsalget i gang og det er gode muligheten for et attraktivt laksefiske i Vefsna i sommer. Over Trofors bru er det en total kvote på 200 avlivet laks under 65 cm. Laks lengre enn 65 cm er fredet over Trofors. Om kvoten overstiges, stenges fisket for resten av sesongen på disse valdene.

Vefsna var en gang en av landets aller best lakseelver. Erfarne fiskere sammenligner fisket her med laksefiske i Alaska. For tre år siden åpnet elva igjen etter å ha vært stengt i over 30 år. Lakseparasitten Gyrodactylus salaris ødela idyllen på syttitallet.

Les mer om denne fiskeperlen her