Hopp til hovedinnhold
Vefsna
Fiskeperler

Vefsna

Hans Kristian Krogh-Hanssen / Norske Lakseelver

Vefsna byr igjen på lakseeventyr

Med stø kurs mot gammel storhet byr storlakselva Vefsna i Nordland igjen på fiskeopplevelser for livet.

Fra Hattfjelldal til Mosjøen

Erfarne fiskere sammenligner Vefsna med laksefiske i Alaska. Elva har stått uberørt i mer enn tre tiår. Dette gir en helt spesiell villmarksfølelse. Rundt elvas bredder vokser trærne høyt i et variert terreng, og du kan finne spennende fiskeplasser skjermet for alt og alle.

Fangsten kan absolutt skape adrenalinkick av de helt sjeldne. Her snakker vi om en skikkelig storlakselv. Du kan med god grunn drømme om at det slår på en rugg på over 20 kilo. Elva er full av gode fiskeplasser, og byr på mange fine kulper.

Vefsnavassdraget i Nordland strekker seg gjennom Hattfjelldal, Grane, Vefsn og Mosjøen før den renner ut i Vefsnfjorden. Vi snakker om 16 mil med buldrende fossefall, raske stryk og en stolt og tragisk historie.

På vei tilbake til storhet

Vefsna var en gang en av landets aller best lakseelver. Lakseparasitten Gyrodactylus salaris ødela idyllen på syttitallet. Etter tretti års forsøk, er elva nå i ferd med å reise seg til gammel storhet igjen. I 2018 ble Vefsna åpnet for laksefiske.

Statskog er rettighetshaver i godt over halvparten av de fiskbare strekningene i Vefsna. Dette gjelder stort sett de øvre delene av elva, fra Trofors og opp mot Hattfjelldal.

Mer spesifikt gjelder dette de øvre delene av elva oppstrøms Trofors, hvor elva deler seg i to elveløp; Auster-Vefsna og Svenningdalselva. Auster-Vefsna strekker seg østover videre opp mot Hattfjelldal, hvor den etter hvert endrer navn til Susna og Unkra. Svenningdalselva på sin side strekker seg videre sørover i Grane kommune, før den etter elvedeling i øvre del av vassdraget endrer navn til Vasselva og Holmvasselva.

Fra elva Vefsna på Helgeland Hans Kristian Krogh-Hanssen / Norske Lakseelver
Vefsna
Laks sugar0607 istockphoto istock

Stort potensial

Tall fra NINA viser at Vefsna har et enormt produksjonspotensial. Faktisk skårer kun Tana høyere. 200 millioner kroner er brukt for å bli kvitt lakseparasitten i Vefsna, men gevinsten med omfattende lakseproduksjon kan bli stor. Elva er spådd til å være tilbake på gamle høyder i løpet av få år.

Det er særskilte regler knyttet til desinfisering av utstyr og fangstredskap. Det er viktig at du setter deg godt inn i dette før du fisker i Vefsna, så bidrar du til at elva holder seg frisk framover.

Laksefiske i Austervefsna i Grane Magnus Beyer Brattli
Fangsten er sikret i Austervefsna
Elva Susna i Helgeland Angsgar Kleven, Helgeland Museum
Elva Susna

Om Vefsna

Slik finner du fram

Trofors er et utmerket utgangspunkt for gode fiskeopplevelser i de øvre delene av Vefsna der Statskog er rettighetshaver. Følger du E6 fra Mosjøen vil du etter ca. 30 minutter ankomme Trofors. Kommer du sørfra vil du ankomme Trofors etter omlag 45 minutters kjøring fra Nordlandsporten på fylkesgrensen mellom Trøndelag og Nordland.

Fra Trofors:

Kjør østover langs riksvei 73 fra Trofors oppover langs Auster-Vefsna, retning Susna og Unkra i Hattfjelldal. Her er det muligheter for å komme seg frem på begge sider av elven. Tilsvarende ligger Svenningdalselva på sin side tilgjengelig langs E6 videre sørover fra Trofors. Også her er det muligheter for å komme seg frem langs begge sider langs elven.