Hopp til hovedinnhold
Nordlandsruta - Hengebrua over Argaladelva i Skaitidalen ved Hedning
Per Martin Gismervik
Hytter og friluftsliv

Ny hengebru på Nordlandsruta

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

En gledelig nyhet til alle turgåere langs Norges lengste turrute!

Etter et uvær med enorme nedbørsmengder i august i fjor, ble to hengebruer i Skaitidalen i Junkerdalen nasjonalpark ødelagt. Den 650 km lange Nordlandsruta måtte midlertidig legges om inntil problemene kunne løses.

Nå i juni ble den nye hengebrua over Argaladelva i Skaitidalen ved Hedningvollen ferdig og åpnet. Dermed er den opprinnelige merkingen, slik den er omtalt i turbeskrivelser, igjen på plass. Det har vært viktig å få brua på plass før DNTs fellesturer denne sommeren, blant annet KulTur langs Nordlandsruta.

Brua er bygd med støtte fra Midtre Nordland nasjonalparkstyre. Statskog Fjelltjenesten har solid kompetanse i hengebru-konstruksjon, og det er Per Martin Gismervik og Stein Ove Johannessen i Fjelltjenesten som har utført arbeidet.

Nå kan turgåere trygt følge den opprinnelige merkingen av stien igjen. God tur!

Nordlandsruta - Hengebrua over Argaladelva i Skaitidalen ved Hedningvollen Per Martin Gismervik

Hengebrua over Argaladelva i Skaitidalen ved Hedningvollen

Om Nordlandsruta

Nordlandsruta har blitt omtalt i The Guardian som en av deres fem anbefalinger for miljøvennlig ferie i Skandinavia.

Nordlandsruta går fra Børgefjell til Bjørnfjell, er ca. 650 km lang og delt inn i 43 etapper. Den har flere innfallsporter som gjør det mulig å gå en eller flere etapper av gangen. Ruta går gjennom tre nasjonalparker, Laponia verdensarvområde, 13 samebyer og en rekke naturreservater. Hele 70 prosent av rutestrekningen er på Statskogs grunn.

Nordlandsruta ble etablert i 1988/89 av Nordland fylkeskommune i samarbeid med seks lokale turistforeninger, berørte grunneiere og kommuner. I 2020 startet en revitalisering for å gjøre den mer tilgjengelig og bedre kjent. Prosjektet er et samarbeid mellom Nordland fylkeskommune, Statskog og seks lokale turistforeninger. Salten friluftsråd har driftsledelsen av prosjektet, og fra 2025 overtar Rana turistforening driften på vegne av turistforeningen

Les mer om Nordlandsruta her (dnt.no)