Hopp til hovedinnhold
Rype
Kjartan Trana
Jakt og fiske

Kontrollsjekket "lottomaskin" avgjør

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Svært mange kjemper om Statskogs jakttilbud. Det digitale trekkingssystemet er kontrollsjekket før årets fordeling.

Når etterspørselen overgår tilbudet, har Statskog et system med søknad og trekking for rettferdig fordeling av jaktmulighetene. Dette gjelder Statskogs tilbud på storviltjakt, samt på småvilt i Sør-Norge og Midt-Norge.

Mange om beinet

- Etterspørselen er veldig høy, spesielt sør i Norge. Der har vi et begrenset tilbud og utrolig mange som ønsker å komme til, forteller småviltforvalter hos Statskog, Jonas Hagen.

Digital lottotrekning avgjør

Når søknadsperioden er ferdig, starter prosessen med tildeling av jakt. En algoritmebasert digital løsning sikrer rettferdig fordeling av jaktmuligheter sett i lys av jegernes prioriteringer.

Statskog fikk gjennomført en ekstern revisjon av trekningsløsningen høsten 2023. Revisjonen konkluderte med at systemet ser ut til å fungere slik det er ment å gjøre.

Revidert og tilfeldig

- Det er alltid diskusjoner som går, men en direkte henvendelse i fjor høst var naturlig å følge ekstra opp. Derfor ba vi et eksternt firma kvalitetssikre systemet. Tillit til en rettferdig løsning er viktig for Statskog, sier kommunikasjonssjef i Statskog, Trond Gunnar Skillingstad.

Du finner informasjon om søknads- og trekningssystemet og selve revisjonsrapporten på disse nettsidene:

Her kan du lese om søknad og trekning av elg- og hjortejakt

Her kan du lese om søknad og trekning av rådyr- og småviltjakt

Sjekk ut Vilt Hekta for inspirasjon og informasjon. Der finner du Jakt- og fiskepodden, som har flere millioner avspillinger, og den populære TV-serien Vilt Hekta som som viser jakt og fiske landet rundt.