Hopp til hovedinnhold
Gaerbethytta Utsnitt
Tore Bjørnstad
Hytter og friluftsliv

Hyttesuksess for Statskog

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo
Nyheten er over ett år gammel

Gamle koier for skogsarbeidere har fått nytt liv som utleiehytter. Landets største grunneier opplever økt interesse for enkel hyttestandard til en rimelig penge. I sommer økte belegget på Statskogs utleiehytter med 22 prosent i forhold til samme periode i fjor.

I sommer økte belegget på Statskogs utleiehytter med 22 prosent i forhold til samme periode i fjor. Også fjoråret hadde tilsvarende vekst i utleiedøgn.

Statskog har rundt 70 hytter for kortidsleie rundt om i landet. Mange av dem er opprinnelig skogstuer og jakthusvære som ble brukt av skogsarbeidere, forstmenn, jegere og fiskere.

– Stadig flere oppdager denne muligheten for billig hytteferie. Standarden er fortsatt enkel, men mange av hyttene har fått en oppgradering de siste årene, alt fra nye gardiner og møbler til mer avanserte forbedringer som sanitæranlegg og solcellepanel, sier Eva Kristin Grøndal, friluftskoordinator i Statskog.

Hyttene ligger i innlandet eller på høyfjellet, de aller fleste i umiddelbar nærhet til gode fiskevann og flott turterreng. Inntil nylig har de vært en godt bevart hemmelighet blant mange jegere og fiskere.
De fleste av hyttene har vedovn og propanapparat. Noen hytter har solstrømanlegg, mens et fåtall har 220V strøm og innlagt vann.

– Vi har jobbet for å gjøre hyttene våre mer kjent, slik at flest mulig får glede av dem. Alle ligger på friluftsportalen inatur.no, med oversikt over beliggenhet og ledig kapasitet, sier Grøndal.

Ikke profitt

Utleiehyttene koster fra 400 kroner natta og oppover. Gjennomsnittsprisen ligger på 550 kroner døgnet. Mange av hyttene har 10-12 sengeplasser.

– Hytteutleie er ingen overskuddsaktivitet for oss i Statskog, men en mulighet til å gjøre de andre tingene vi driver med bedre kjent blant folk flest, sier Grøndal.

Statskog er landets største grunneier med virksomhet innen eiendom, skog, energi og friluftsliv. Grunneieren disponerer for eksempel 60 000 fiskevann og tilbyr jakt på småvilt og storvilt med lik tilgang for alle gjennom loddtrekning.

Noen hytter er mer omsvermet enn andre. Den enkle, tømmerhytta ved Hukkelvatna i Midtre Gauldal er nesten fullt belagt hele tiden. Opprinnelig satt opp som tilsynsbu av en skogforvalter, ligger den trivelige koia idyllisk til i sørvestre ende av et stort fiskevann i et naturreservat i Singsås i Sør-Trøndelag.

Høgsjøhytta på Finnskogen er et annet eksempel på populær hytte i forbindelse med fiske. Leinahytta ved Leinavann innenfor Altevann i Troms er også ettertraktet, på grunn av fiskemuligheter og fjellområdet den ligger i. Ostojeaggi naturreservat ligger like øst for hytta.


Ledig i høstferien
Høstferien er få dager unna. En del hytter er allerede belagt, men mye er ledig ennå.

– Det er ikke noe problem å finne en hytte for de som ønsker seg på hyttetur i høstferien, sier Eva Kristin Grøndal i Statskog.

Les mer om Statskog hyttetilbud