Hopp til hovedinnhold
Veksenvika - utleiehytte i Rendalen
Ivar Rustad
Hytter og friluftsliv

Finn din egen Statskog-hytte

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Sent ute med vinterferieplanene? Statskog kan lokke med gode hytteopplevelser på «din egen» grunn. Statskog har rundt 75 hytter tilgjengelig for allmennheten gjennom egen nettside eller gjennom nettportalen Inatur.no

- Dette er et bra tilbud både for dem som ikke har egen hytte eller for de som vil prøve noe helt nytt. Disse hyttene, mange av dem med en spennende historie, er plassert i områder for unike naturopplevelser. Rimelig leie er det også, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Statskogs rundt 75 utleiehytter blir stadig mer populære. Nå pusser statsforetaket opp mange av dem for å lokke enda flere til fjells – eller skogs.

Valsjøhytta i Hedmark er en av hyttene som nå framstår som «ny». Det merkes på interessen. Men også her er det fortsatt noen dager ledig i vinterferieukene.


Listhaug: Fornuftig gjenbruk

Statskogs utleiehytter ligger spredt fra Troms i nord til Agder-fylkene i sør. De fleste har relativt enkel standard, med vedovn og propankjøkken, men nå hever altså Statskog standarden på en del av hyttene.

– Vi pusset opp en del i fjor og skal bruke enda mer i 2014 på å pusse opp flere hytter, forteller Torkel Skoglund, hytteansvarlig i Sør-Norge.

Men mange av hyttene, som for det meste er restaurerte skogstuer og jakthusvære, skal forbli enkle.

- Enkelte vil ha hyttetur på gammelmåten, der du må fyre opp for å få varme i hytta, bære vann og gå på do ute, sier Eva Kristin Grøndal som betjener Friluftstorget, Statskogs kundeservice for hytte, jakt og fiske. Til gjengjeld ligger hyttene idyllisk til, de fleste ved vatn og med tilgang til båt.

Statsråd Sylvi Listhaug synes det er flott at noen av de gamle skogstuene er tilgjengelig for alle. – Dette er fornuftig gjenbruk av hytter som ble bygget i en annen tid for annen tids bruk, sier Listhaug, som utøver statens eierskap av Statskog.


Nordre Borthuskoia mest populær

I Sør-Norge er belegget på hyttene i snitt rundt 30 prosent. Den aller mest besøkte hytta i 2013 ble Nordre Borthuskoia i Kongsvinger med 152 døgn (42 prosent).

I Nord-Norge er Leinahytta i Bardu, Tiplingen skogstue i Hattfjelldal og Politioddhytta i Bardu av de mest populære. I Midt-Norge har to utleiebygg på Holden fjellgård i Snåsa til sammen 155 utleiedøgn.

En spørreundersøkelse Statskog har foretatt blant besøkende på hyttene i Sør-Norge viser at det folk satte størst pris på ved hyttebesøket var den gode atmosfæren. Undersøkelsen viser også at mange bruker samme hytte flere ganger.


Atmosfære fremfor komfort

– Jeg tror hyttene er populære på grunn av beliggenheten. Her finner du stillhet og ro – og kort vei til gode friluftsopplevelser, sier Skoglund. Han legger til at noen av hyttene har mange sengeplasser, og egner seg for storfamilier eller flere familier som ønsker å feriere sammen. Andre passer bedre for en liten familie.

Statskog hytter og åpne buer