Hopp til hovedinnhold
Steinstua på ved Nedre Bjøllåvatnet - Saltfjellet
Magnus Beyer Brattli
Hytter og friluftsliv

Gjenoppstått historisk stoppested på Saltfjellet

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Langs en av DNTs ”historiske ruter”, Telegrafruta på Saltfjellet, har Steinstua ved Nordre Bjøllåvatnet fått nytt liv. Håpet er at dette blir attraktivt stoppested for alle som ferdes i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

For den som går Saltfjellet på langs ligger Steinstua, en av Statskogs åpne buer, midt i leia. I mange år har bua vært et sted fotturister har gått forbi eller kun vært innom for å signere gjesteboka.

Steinstua var et av de første husværene som ble bygd på Saltfjellet på midten av 1860-tallet og er av kulturhistorisk betydning. Den ble reist som ly i forbindelse med byggingen av telegraflinja over fjellet. Helt siden 80-tallet har bua blitt flikket på. I år er det i underkant av tyve år siden bua igjen fikk litt omtanke og kjærlighet. Den har vært særdeles sjaber og trekkfull, fylt med sand om sommeren og snø om vinteren. I august i år fikk den et realt ansiktsløft og er nå klar for å ta imot gjester som ønsker å overnatte eller ta en god rast på høgfjellet i all slags vær.

Se resultatene og bli med inn i hytta:

Filmet av Stein Ove Johannssen

Alt arbeid har fulgt gammel byggetradisjon med tørrmuring, never og torv. Det er Statskog Fjelltjenesten som har stått for oppussingen i samarbeid Viggo Ballo, ekspert på tørrmuring. Statskog Fjelltjenestens nevenyttige karer Stein Ove Johannesen og Anders Blom har vært sentrale i oppussingen. Om noen i sommer undret seg på hvorfor en kar lå og klamret seg fast på taket til Steinstua i august, så var det bare Stein Ove som holdt på neveret slik at det ikke blåste av før torva ble lagt på da ”sør-østen” virkelig bet fra seg.

-Vi har tettet godt rundt vindu, dør og alle sprekker slik at vi håper på at hytta holder seg tørr i regn, snø og vind. Hytta har en tendens til å bli nedsnødd om vinteren. Om en vil risikere å bruke en dag på å måke seg inn, kommer en seg alltid ut igjen gjennom vinduet, sier en entusiastisk Stein Ove Johannesen. -Nordre Bjøllåvatn er forresten et utrolig godt fiskevatn. Veldig fin kvalitet på røya!

Fjelltjenesten frakter inn ved hver vinter og på en mørk kveldsstund med fyr i grua, kan du kanskje føle historien i veggene og kanskje høre sangen fra lasskjørere langs telegraflinjetraseen og rallare på vei til gruvene i Sulis og Rana.

Steinstua ved Nordre Bjøllåvatnet - Saltfjellet Magnus Beyer Brattli

Fakta

Vil du ha varsel når Statskog legger ut nyheter? Registrer deg her.