Hopp til hovedinnhold
Øvre Luspen Skogstue i Hattfjelldal
Lars Lorentzen
Hytter og friluftsliv

Fortsatt ledige påskehytter

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Statskog melder om ledige hytter for et par hundrelapper. – Med det siste snøfallet er det plutselig duket for kjempefine skiturer i påskesola, sier friluftskoordinator Eva Kristin Grøndal i Statskog.

Landets største grunneier har 74 hytter til korttidsutleie. De fleste har enkel standard, men med priser fra 400 kroner per natt er det stadig flere som oppdager denne muligheten for enkel og rimelig ferie.

Før helgen var det fortsatt 25 ledige hytter i påsken, fordelt på hele landet.

11 av hyttene ligger i Njardarheim, fjellområdet rundt Sirdal i Vest-Agder som også strekker seg over i Rogaland og Aust-Agder.

– Vi ser for oss at hyttene her kan bli veldig populære når vårsola begynner å steike. Noen ble fullstendig nedsnødd i torsdagens voldsomme snøfall, men når snøen tiner litt, ligger det an til kjempemuligheter for skiturer i området, sier friluftskoordinator Eva Kristin Grøndal i Statskog.

Mange steder økte snødybden fra null til 30 centimeter på få timer da vinteren gjorde comeback. I høyere strøk vil snøen bli liggende en stund.

– Tenk deg appelsin og Kvikk-Lunsj ved hytteveggen i mai, sier Grøndal.

Statskog ber samtidig folk om å være forsiktige, det er meldt om litt dårlig is på en del vann i Njardarheim-området.


Utedo

Statskog-hyttene ligger spredt fra Troms til Agder-fylkene. Mange av dem er restaurerte skogstuer og jakthusvære.

Standarden er enkel. Det er hyttetur på gamlemåten, med oppfyring når du kommer og do ute. De fleste har vedovn og propankjøkken, men langt fra alle har strøm eller vann i springen.

– I senere år har noen blitt oppgradert og er blitt svært så fine, med både solstrømanlegg og innlagt vann, sier Grøndal.

Gjennomsnittsprisen på ledige hytter i påsken ligger på 550 kroner per døgn.

Hyttene ligger i flott turterreng, men ofte litt utenfor allfarvei. Ski eller truger er ofte nødvendig for å komme helt fram.


Dobbel kapasitet

Jegere og aktive friluftsfolk kjenner godt til Statskog-hyttene, og i jaktsesongene er belegget bra. Resten av året er det ofte ledig kapasitet.

– Det er nok mange som fortsatt ikke er klar over leiehyttene. I fjor hadde vi til sammen drøyt 5600 utleiedøgn på hyttene, men kapasiteten er minst det dobbelte, sier Grøndal.

Hyttene er lagt ut på Statskogs egne hjemmesider og hos Inatur.no, som er en markedsplass for jakt, fiske og hytter.

Se en oversikt over Statskogs hytter her