For mye fisk i ni av ti vann
Norge trenger flere fiskere! Matauk gjennom eget fiske er blitt uvanlig - samtidig er ressursen godt tilgjengelig - for alle. #fiskelykke
Fisken kjøper vi i butikk, og det er blitt mote å slippe løs de som biter på kroken. Resultatet er at ni av ti fiskevann er for fulle av fisk, ifølge Statskog.
– Før drev nordmenn mer matauk på fisk. Garnfisket var med på å holde bestanden i vannene på riktig nivå, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.
Slik er det ikke lenger. Ørret, røye og laks kjøper vi i butikken og til hverdagspriser. Resultatet er fulle fiskevann. Når for mange fisk kjemper om føden, vokser de seg heller ikke store.
– Fisking med stang har fortsatt solid forankring som fritidsaktivitet, Norge har fortsatt den største andelen fritidsfiskere per innbygger. Men stangfisket gir på langt nær like stor fangst som garnfisket ga. I tillegg svikter det litt i rekrutteringen. Konkurransen fra dataspill og andre stillesittende aktiviteter er stor, sier Breisjøberget.
Hobbyfiskere har også i økende grad blitt catch and release-fiskere. De fisker ikke middag, men slipper løs fangsten, kanskje etter en liten fotosession til Facebook-bruk.
#fiskelykke
Hobbyfiskerne har en tendens til å klumpe seg sammen i de nærmeste og lettest tilgjengelige vannene.
– Ikke over alt, men særlig på Østlandet har nærmere ni av ti fiskevann for mye fisk i seg. Barnefamilier fortrekker vann med lett adkomst, nær vei. Mens drevne sportsfiskere kan gå langt av lei, men til vann som er spesielt kjent for ørret eller røye i stor størrelse, sier han.
Det betyr at svært mange av Statskogs 60 000 fiskevann kan lokke med gode muligheter for å få fisk.
– For barn er det først og fremst napp som teller, ikke størrelsen på fisken de får. Det har aldri vært lettere enn nå å få napp, sier Breisjøberget.
Landet største grunneier ønsker å rekruttere flere unge hobbyfiskere. Alle under 20 år kan fiske gratis på områdene av Statskogs grunn som ikke er statsallmenning. Og for de over er prisen på Norgeskortet i år satt ned til 50 kroner dagen. Fiskekortet gjelder i alle de 60 000 vannene.
Nylig startet konkurransen Fiskelykke på sosiale medier. Den retter som mot barnefamilier, som oppfordres til å sende inn bilder på Instagram og merke dem #fiskelykke. Hver dag trekkes beste bilde, som premieres med fiske- og turutstyr.
Utfisking
Statskog og andre grunneiere fisker av og til ut overfylte vann med garn og ruse, men det er en kostbar og ikke helt enkel oppgave.
– I små og grunne vann kan du få gode resultater av utfisking. Men metoden er veldig ressurskrevende siden den til dels kjemper mot naturens gang. Med færre fisk blir det også enklere å slippe til på gyteplassen og få tak i næring. Så blir de fort flere igjen. Det er en prosess som ikke er lett å kontrollere, og man må holde på i flere år for å få godt resultat, sier Breisjøberget.
Garn brukes når ørret og røye skal tas i stort monn. I prosessen er det viktig å ta vare på flest mulig av de store fiskene. Når røye og ørret blir store nok, blir de rovfisk som kannibaliserer på mindre fisk og er på den måten med på å holde bestanden nede. Å fiske ut de store, kan forrykke hele balansen i vannet.
Abbor og gjedde tas som regel med ruser.
Fisk her
Jakt- og fiskeportalen inatur.no er et godt utgangspunkt for å finne fulle fiskevann på statens grunn. Statskog eier mye av grunnen i Nordland og Troms, i sør har de områder som Njardarheim i Sirdalsheiene og Setesdalsheiene, Sølvverket ved Kongsberg, Varaldskogen på Finnskogen, samt deler av Femundsmarka.