Hopp til hovedinnhold
Tonje Blomseth og hundene
Tonje H. Blomseth
Hytter og friluftsliv

Fem stakk av med seieren i nasjonal friluftskampanje

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

Etter en månedslang konkurranseperiode hadde mer enn 750 personer sendt inn sin søknad for å vinne en opplevelsestur med «Norges nye Lars Monsen». Fem heldige vinnere ble valgt ut, og høsten 2015 fikk de oppleve noen av Norges flotteste naturområder sammen med Tonje Helene Blomseth.

25. august gikk startskuddet for første opplevelsesreise i Statskogland. Tonje Blomseth tilbragte fem uker på turer med vinnerne over hele landet. Etter en overveldende respons kom juryen omsider til enighet om kandidatene som fikk reise på tur med Tonje.

- Det var en vanskelig jobb å skulle velge ut kun fem personer blant så mange verdige søkere. Jeg gledet meg til å kunne gi dem gode naturopplevelser og også til å se naturen gjennom deres øyne, sa Tonje.

– Hensikten med kampanjen var å inspirere folk til å dra ut på tur og få flere til å oppdage gleden ved å være i naturen. Vi gledet oss til å se hvordan våre spesialiteter faller i smak hos vinnerne, sa Nils Aal, fagsjef for friluftsliv i Statskog.

I tillegg til at vinnerne fikk hver sin unike opplevelse i Norges vakreste og råeste natur, stakk de også av med en omfattende utstyrspakke fra Sport1 og Helsport til en verdi over 10.000 kr. Vinnerne dokumenterte sine opplevelser gjennom foto, video og tekst.

Invitasjonen til konkurransen ser du på filmen nedenfor.

Trønderen Pål Kalstad på tur i Njardarheim Etter å ha mistet motivasjon og retning for noen år siden, bestemte Pål seg for å flytte til Sogndal og studere idrett. Studieløpet med fjellturer og aktivitet bidro til en fysisk og psykisk bedring, der naturen var en fin terapi for å komme tilbake til en normal hverdag. Hovedmotivasjonen hans er å prøve nye aktiviteter og få nye, sterke opplevelser i naturen.

Reisadalen utforskes av Miran Riise fra Oslo Miran er en urban ettbarnsmor som elsker å gå på kafe, festivaler og shopping. Men hun har aldri hatt muligheten til å oppleve den norske naturen på ordentlig. Som student og ung mamma var det tidligere ikke prioritet å dra på fisketur eller gå lange turer i fjellet med kart og kompass i stedet for Google Maps. Grunnet sykdom i familien ønsker hun seg en time-out fra bylivet, arbeidslivet, hverdagslivet og sykdom, og få nye impulser og ny giv.

Vordende sunnmøring Sunniva Tørrissen bryner seg i Rago Sunniva, som opprinnelig er fra indre Østlandet, følger nå hjertet og flytter til Stranda, til fjell og fjord – uten noen gang ha gått på en eneste topptur. Der blir hun samboer med sin store kjærlighet, sunnmøringen Joakim og deres lille datter. Naturopplevelser, utetid og bållukt var aldri en del av hennes barndom. I følge henne selv er hun kanskje ikke en såkalt #fitmum eller har en #sk15 å skryte av, ei heller er hun turmenneske eller maratonløper. Men hun vil lære seg å gå med en sekk som er større en veska hennes, lære seg å fiske og å tenne bål uten fyrstikker. Hun er nordmannen som IKKE ble født med ski på beina, men som gjerne skulle ønske at hun ble det.

Drammenser Rune Darrud går Stormdalsrunden Høsten 2014 veide Rune over 190 kg. Han ønsker å oppleve mer av norsk natur i stedet for den stillesittende jobben han har til vanlig. Nå veier han 173 kr og er på vei nedover. Tidligere i sommer deltok han på fisketur i fjellet i Sauherad i Telemark for første gang på 15 år. Ukentlig går han minst 30 km, og han vil veldig gjerne dra ut i tøft terreng for å oppleve norsk natur på sitt beste. En tur med Tonje vil være en ytterligere motivasjonsfaktor.

Femundsmarka får besøk av Zaki Ahmad Khan fra Hakadal Zaki er en ivrig gutt på 18 år som akkurat er ferdig med videregående skole. Fra høsten starter han på studier i Stavanger, men før den tid har han lyst til å reise og utforske vakker natur samtidig som han bruker tid på å finne seg selv. Siden foreldrene hans ikke er oppvokst her i Norge har de ikke hatt mulighet til å vise ham naturen. Zaki har selv utforsket naturen hjemme i Hakadal, noe som ga mersmak. Nå har han lyst til å bli enda bedre kjent med sitt fødeland og naturen alle vi nordmenn er så utrolig stolte av.

Om Statskogs spesialiteter

Statskog forvalter om lag én femtedel av Norges skog- og fjellvidder. Med mål om å få enda flere nordmenn ut i naturen, har tolv suverene turområder på Statskoggrunn fått den gjeve merkelappen «Statskogs spesialiteter». Områdene er spesielt utvalgt av Statskogs friluftseksperter, og byr på enestående natur og gode turforhold.

Om Tonje Helene Blomseth

Tonje Helene Blomseth er ambassadør for Friluftslivets år og har allerede blitt omtalt som «den nye Lars Monsen». Tonje er ei uredd friluftsjente med skikkelig bein i nesa. Hun gikk Norge på langs som 17-åring og er den yngste kvinnen som har overvintret alene på Nordkalotten. Tonje drømmer om å leve i pakt med naturen og skal i løpet av august og september 2015 ta med seg fem vinnere av hver sin ukestur i Statskogs vakreste områder.