Hopp til hovedinnhold
Stormdalen Bredekfossen Magnus Beyer Brattli
Turperler

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Magnus Beyer Brattli

Fjellgårdene i Saltfjellet - Svartisen nasjonalpark

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark gir deg muligheten til å kombinere natur- og kulturopplevelser i fantastiske omgivelser. Her finner du de fire unike fjellgårdene Granneset, Bredek, Inner-Bredek og Stormdalsgården fra 1800-tallet.

To turer i ett

Det er to turalternativ fra samme utgangspunkt ved E6 i Dunderlandsdalen; Stormdalen og den spektakulære Bredekrunden.

Bredekrunden er skiltet fra utgangspunktet ved Storvollen skole og Stormdalshei. Her finner du informasjon om den 8 km lange rundturen. Traseen går stort sett i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark og tar rundt 3-4 timer. Ta deg gjerne tid, nyt øyeblikkene og bruk hele dagen.

Stormdalsrunden følger samme trase som Bredekrunden frem til Granneset. 700 meter før Granneset tar du av stien og tar en avstikker innover dalen. Følg skilting til Stormdalsgården. Turen er på rundt åtte kilometer en vei.

Vi lover deg strie elver, brusende fossefall og flere hengebroer underveis!

Stormdalen - spisepause Tonje Blomseth
Stormdalen - spisepause
Stormdalen - Granneset Fjellgård Magnus Beyer Brattli
Stormdalen - Granneset Fjellgård

Stigning med flott skue

Fra Storvollen skole og Stormdalshei følger du merket sti for Bredekrunden oppover den til dels bratte lia. Det er en skiltet tursti forbi gården Stormdalshei.

Etter rundt tjue minutters gange har du kommet inn i nasjonalparken. Her venter et flott skue over majestetiske Stormdalsåga, der den renner vill og kraftig ned til dalbunnen. Etter hvert får du utsikt over den mektige Dunderlandsdalen. Stien fortsetter så nordover i slakere skogsterreng om lag 300 meter over havet.

Etter omtrent to kilometer følger en sti ned mot høyre og det lysner i granskogen i det du kommer ut på vollene til Granneset fjellgård. Fjellgården står åpent for dagsbesøk eller overnatting. I tillegg til våningshuset har gårdsanlegget en langstrakt låvebygning og ei vedløe.

Granneset er nordgrense for naturlig granskog i Norge, og området er ellers svært rikt botanisk, geologisk og biologisk.

Stormdalen - fyr i ovnen Tonje Blomseth
Stormdalsgården Magnus Beyer Brattli
Stormdalsgården

Avstikker til nasjonalparkens hjerte

700 meter før du kommer til Granneset kan du følge skiltet sti innover i Stormdalen, gjerne med en liten avstikker til mektige Bredekfossen før du legger i vei. Alternativt at du passerer fossen på vei ned igjen dersom du fortsetter Bredekrunden ned til bygda. Vær oppmerksom på at etter regntunge dager stiger vannstanden i elva Stormdalsåga fort. Sti og klopper innover Stormdalen kan oversvømmes.

Nordre Stormdalen eller «Stormdalsgården» er en nedlagt gård som ligger like ved den stilleflytende elva Stormdalsåga. Er du fiskeinteressert, anbefaler vi et stopp for å prøve lykken her. Våningshuset er restaurert og tilbys av Statskog som åpent husvære for enkel overnatting. Herfra kan du fortsette videre oppover Stormdalen og inn i hjertet av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. En overnatting her kan også være er et flott utgangspunkt for å fullføre resten av Bredekrunden neste dag.

Fjellgården Bredek i Saltfjellet Svartisen nasjonalpark Magnus Beyer Brattli
Fjellgården Bredek
Hengebro over elva Tespa - Bredekrunden Magnus Beyer Brattli
Hengebro over elva Tespa langs Bredekrunden

Fossende turglede

Fra Granneset er det skiltet mot Bredek Fjellgård. Her vil du passere toppen av Bredekfossen på en lang og solid hengebru. Etter om lag en kilometer er du på Bredek med sine imponerende slåtteenger oppunder snaufjellet. Spis gjerne nista di på trappehelleren og nyt det flotte kulturlandskapet som fremdeles holdes i hevd.

Følg stien østover mot hengebrua over elva Tespa, og ned etter merka sti til Bjøllånes. Undervegs er det en fin liten avstikker nordover til Inner-Bredek når du er kommet halvveis mot hengebrua. Her finner du et gammelt nedlagt gårdsanlegg med ei lita åpen bu der Statskog kan by på overnatting. Ved siden av bua står ei særegen, lang løe som er lafta i bjørketømmer.

Et besøk på fjellgårdene Granneset, Bredek, Inner-Bredek og Stormdalen er absolutt ei vandring verdt!

Fjellgårder fra en svunnen tid

Fjellgårdene er fra 1800-tallet og er delvis vernede bygninger. Bredek eies av Helgeland museum og er låst, men det arrangeres vanligvis åpen gård noen dager hver sommer.

Granneset, Inner-Bredek og Stormdalsgården er åpne husvære og eies av Statskog. Her kan du overnatte i en natt før du tar deg videre.

Om Saltfjellet - Svartisen nasjonalpark

Slik finner du fram

Det er parkeringsmuligheter og informasjonstavle ca. 55 kilometer nord for Mo i Rana. Ta av E6 på Storvoll merket med skilt til Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Følg så skilting til Storvollen skole eller ta første til venstre etter avkjørsel fra E6 for parkering ved Stormdalshei. Ved parkeringsplassene ved gamle Storvollen skole og Stormdalshei finner du informasjon og kart.