Hopp til hovedinnhold
Imofossen i Reisadalen
Turperler

Reisa nasjonalpark

Geir Wagnild

Midnattsol og nordlys over viddelandskap

Fra vidde til lavland. Velkommen til Reisa nasjonalparks varierte og storslåtte natur. Kanskje skulle du en gang unne deg opplevelsen. Være på vidda, hvor midnattssola flommer og nordlyset flammer uforstyrret. Kanskje vil du overnatte på Statskog sin utleiehytte ved Reisavann. Det vil være en snill start på turen.

Fra vidde til canyon

Videre går turen over, eller langs Reisavann med retning mot Reisadalen. Her møter du store myrområder og fjellbjørkeskog, omkransa av lave og avrunda fjellformasjoner. Her er det fiskevann og rypeterreng så langt øyet kan se. Det kan passe fint med en overnatting i telt eller i Luvddidvuopmigammen (også kalt Arthurgammen) drøyt halvveis til Nedrefosshytta (DNT). Velger du å gå stien langs elva nedover dalen, kommer du til ei koselig, åpen tømmerkoie ved Vuomatakka.

Når du nærmer deg Imofossen endrer landskapet karakter. Det blir mer kupert, dypere dalføre og fjellene reiser seg stadig høyere rundt deg.

Imofossen i Reisadalen Tarjei Gunnestad
Imofossen i Reisadalen
Reisadalen mot imofossen Geir Wagnild
Reisadalen mot Imofossen

Fra foss til foss

Den bratte nedgangen mot Imo, med Imofossen og Imojuvet, markerer starten på Reisadalen. Her kan du stifte bekjentskap med den sagnomsuste Reisaelva og Nedrefosshytta. Herfra kan du dra videre med kano på elva eller til fots langs elva i en storslagen canyon som er en av hovedattraksjonene i Reisa nasjonalpark. Her får du virkelig kjenne på følelsen av å være en liten brikke i en større sammenheng.

Fra Imofossen er det bare et par kilometer igjen til Nedrefosshytta. Badstu og et bad i elva ved hytta kjennes som rene luksusen når dag to går mot slutten.

Stien slynger seg fint videre ned langs Reisaelva og et par kilometer fra Nedrefosshytta ligger Naustneset. Har du valgt å forhåndsbestille kano, er dette et passende utgangspunkt for resten av turen. Veid Sieimma er det flere overnattingsmuligheter i hytte eller åpen bu. På østsiden av elven for Sieimma kan du se tusen år gamle bergmalerier. Det er mulig å låne en robåt for å komme over. En del av Nordkalottruta fra Saraelv til Sieimma er beskrevet på ut.no.

Magiske Mollisfossen er et virkelig «must» for en stopp underveis på vei til Saraelv. Legg kanoen til ved rasteplassen på elvebredden og rusle de 300 meterne opp til fossen. Bad nummer to for å feire den majestetiske fossen?

Reisadalen og Reisaelva Geir Wagnild
Bilder som beskriver Reisa Nasjonalpark som turmål. Variert og storslått natur. På tur mot Naustneset mellom Nedrefosshytta og Naustnesset.
Mollisfossen langs Reisaelva Geir Wagnild
Mollisfossen langs Reisaelva

Åpner seg opp

Deler av padlestrekningen ned mot Saraelv har stryk som kan være spennende og delvis utfordrende å padle. Du passerer Sieimahytta (åpen hytte) underveis.

Når du beveger deg videre nedover Reisadalen, åpner dalen seg noe mer opp og villmarka slipper taket rolig og gradvis.

Historisk rute

Ved Saraelv finner du Ovi Raishiin, et flott besøkssenter med informasjon om nasjonalparken, natur, kultur og mulighet for enkel overnatting. Vel verdt et besøk!

Hele turen fra Reisavann til Saraelv er på rundt 60 km. Historisk vandrerute fra Reisavann til Saraelv er også beskrevet med kart på ut.no.

Om du velger å gå eller padle videre ned elva, kommer til du Biltohytta etter ca. 5 km. Fortsett gjerne videre og etter 18 km kommer du til Bergskoghytta. Det er også en bilveg fra Saraelv som passerer hyttene.

Laksefiske Ann Sissel Bjørklid Ann Sissel Bjørklid
Laksefiske i Reisaelva
Med kano i Reisaelva - Mollisfossen Geir Wagnild
Med kano i Reisaelva - Mollisfossen

Laksefiske i Reisaelva

Reisaelva er lakseførende fra Imofossen og nedover, og huser en av Norges beste storlaksstammer.

Alt etter sesong er det rike muligheter for innlandsfiske, laksefiske og småviltjakt i disse områdene. Sjekk Statskogs og Troms turlag sine muligheter for ubetjent losji.

Om Reisa nasjonalpark

Slik finner du frem

Det er hovedsakelig tre måter å oppleve Reisadalen på; kombinasjon vandring og padling, gå hele veien eller bestille en båttur på elva. Det er flere tilbydere av tur med elvebåt opp langs Reisaelva fra Saraelv.

Om du velger å gå, er det best å bli fraktet inn på vidda fra Kautokeino. Lei bil eller få noen til å kjøre turfølget inn langs anleggsveien mot Bidjovagge gruver. Turen starter etter 35 km. Herfra er det ca. 4 km til Reisavannhytta.