Hopp til hovedinnhold
Jervespor John Lambela
Foto: John Lambela
Hytter og friluftsliv

Spor inn i eventyret

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

- Sporsnø er en inngang til eventyrlige naturopplevelser som er gratis og godt for helsa. Ta med ungene ut og kom i nærkontakt med dyrelivet!

Oppfordringen kommer fra fungerende fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Kristian Eiken Olsen. Han vil at flere får ta del i opplevelsene som friluftslivet byr på.

Når det er snøfritt opplever du sjelden noen nærkontakt med dyrene. Sjansen er for så vidt ikke mye større når det er snø, men du ser hva dyrene har gjort, hvordan det beveger seg, hva det har spist og om noen jakter på det.

Spennende opplevelser
- Det er spennende for en sjuåring å kunne legge seg i en grop der de vet at en diger elg har ligget for en liten stund siden. Eller kanskje ser du at haren har hoppet rundt, mens revesporene ved siden av tyder på at haren kanskje lever litt farlig. Du kan lære utrolig mye, sier Eiken Olsen.

Olsen har fått med seg diskusjonen som steilet da barnehagebarn fikk overvære reinslakting, og mener bruk av sporsnø burde ligge godt innenfor komfortsonen til de fleste. Og opplevelsene er ufarlige sammenlignet med det vi gjør både hjemme og i byen.

- Ufarlig
- Det største dyret, elgen, kan du godt prøve å liste deg innpå. Den gjør alt den kan for å stikke av. Eller kanskje finner du spor etter mår, og følger sporet for å se hvor den har samlet maten den har sanket. Dette er ikke farlig. Men skulle du likevel kjenne at frykten blir ubehagelig, er det bare å følge sporet bakover. Det gir akkurat samme informasjon, men du flytter deg stadig lenger bort fra dyret, sier Olsen som kommer med et lite unntak etter en tenkepause:

- Jeg ville kanskje tenkt meg om, dersom jeg mot alle odds fant bjørnespor på vinteren. Du trenger ikke følge etter en vintergretten bjørn til hiet. Dessuten trenger du ikke følge etter et rådyr, dersom det er mye løs snø. Det er ikke farlig, men du kan stresse rådyret unødig under vanskelige forhold, sier Olsen.

Hvem har satt spor?
For å forstå mer av ulike typer spor, finnes det en rekke bøker og enorme mengder informasjon på nettet. I dag er det også lettere å få hjelp fra andre.

- Jeg ser at mange deler bilder på sosiale medier, og får innspill fra andre på hvilke dyr det kan være snakk om. Dette kan være spennende detektivarbeid både for liten og stor, sier Eiken Olsen.

Dyrene beveger seg mest om morgenen og kvelden. Går du ut noen timer etter nysnø, vet du at sporene er ferske. Er det noen dager siden siste snøfall er fordelen at du får se flere spor.

- Folk kan godt bli flinkere til å bruke disse mulighetene. Det gir økt innsikt og respekt for naturen, og kan være som en spenningsroman for barna, sier Eiken Olsen.

Statskog forvalter en femtedel av Fastlands-Norge og byr på jaktmuligheter i norsk natur til folk flest.

- Slike naturopplevelser på sporsnø er gjerne forunt jegerne. Men du trenger ikke jegerprøven for å gå på dyrespor i snøen, og det finnes ingen aldersgrense. Det er bare å komme seg ut og bli bitt av basillen, oppfordrer Eiken Olsen.

Se bilder fra spor i snø her (flickr.no/statskog)