Advarer mot utsatt jaktstart
Utsatt jaktstart på rype vil gjøre vondt verre både for rypebestand og jegere.
Tusenvis av norske jegere er nå i fjellet for den årvisse og tradisjonsrike rypejakta. Mens Statskog har fokusert på antallsbegrensning for å ta vare på rypebestanden, har flere tatt til orde for utsatt jaktstart.
Fagsjef for jakt- og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget, mener diskusjonen er misforstått.
- Det høres ut som om jakt er det eneste som påvirker rypebestanden, men det er selvfølgelig feil. Rovdyr er det som først og fremst påvirker bestanden. Værforhold og jakt har også betydning, men må ses i sammenheng med andre faktorer, sier Breisjøberget.
Hvem skal høste rypene?
Utsatt jaktstart kan ha noe for seg hvis poenget først og fremst er å begrense uttaket fra jakt.
- Fjellet blir mer utilgjengelig ut over høsten med kaldere og dårligere vær. Rypene blir også vanskeligere å komme innpå, sier Breisjøberget.
Rypene har en topp i naturlig dødelighet i slutten av august og begynnelsen av september. De dør av sykdom, er for svake til å overleve, tas av predatorer eller dør av andre naturlige årsaker.
- Utsetter du jakta, dør mange ryper naturlig i mellomtiden. Da kan du høste enda færre i oktober og utover. Samtidig har du fratatt mange jegere flotte og tradisjonsrike jaktturer når fjellet er på sitt vakreste, sier Breisjøberget.
Begrenser antallet jegere
Statskog har i år stengt enkelte populære områder for jakt. Årsaken er at det over tid har vært for høyt jakttrykk der kombinert med at årets kyllingproduksjon er lav.
- Stengning er det mest radikale grepet vi kan ta. I flere områder begrenser vi hvor mange jegere som får tilgang til jakt. Tallene våre viser at dette gir mer treffsikker regulering enn finmasket kvoteregulering. Samtidig har vi grunnlag for å fjerne reguleringer i mange områder hvor jakttrykket er så lavt at det ikke har dokumenterbar effekt på bestanden, sier Breisjøberget.