Hopp til hovedinnhold
Rypejakt - kvinnelig jeger - Hardangervidda
Regine Emilie Mathisen
Hytter og friluftsliv

20 fristelser for friluftsfolk

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad
Nyheten er over ett år gammel

Til deg som savner Friluftsmagasinet på NRK: Her er 20 håndplukkede episoder i Jakt- og fiskepodden du vil like.

Her er rett og slett...

Våre gratis forslag

Du kan spille av episodene direkte her i nyheten eller finne Jakt- og fiskepodden her på Spotify og her på Apples Podcaster og på statskog.no. Jakt- og fiskepodden er gratis.

Dag Hessen portrett Dag Hessen

NATUR OG MILJØ

Vi har valgt fem episoder innen dette temaet.

#104 Naturtap, klimaløsning og debatt på bristepunktet. Vindkraft: Hot or not?

Steile fronter, sterke følelser, forvirring rundt fakta. Utbygging av vindkraft i Norge har gått fra å være en etterlengtet og sjarmerende sommerbris til splittende full storm. Hva handler dette egentlig om? Vi har med oss biologiprofessor Dag Hessen og leder av miljøstiftelsen Zero, Marius Holm, til en kunnskapsrik diskusjon med innestemme.

#53 Opplev fugleleik

Det er naturens skuespill på sitt aller beste når tiuren og orrhanen bruser med fjærene, og ør av brunst feirer sin uovervinnelighet med å skape etterkommere. Gjør du det rett, kan også du oppleve vårens vakreste eventyr på nært hold. Tips i fleng kommer fra fagsjef Jo Inge Breisjøberget (Statskog), informasjonssjef Espen Farstad (NJFF) og kommunikasjonssjef Trond Gunnar Skillingstad (Statskog).

#37 Vilt ved et veiskille

Hvordan påvirker veiene viltets vandringer? Fungerer viltoverganger og –underganger? Hva er økologisk kompensasjon ved veiutbygging? Vi tar en prat med jeger og naturforvalter Karianne Thøger Haaverstad hos Statens vegvesen.

#99 Er jakt og fiske en utdatert trussel eller hypermoderne bærekraft?

Jegere og fiskere bringer mat til hundretusener av norske middagsbord. Men hvor bærekraftig er det egentlig? Er jakt en gammeldags greie som truer artsmangfoldet eller er egenhendig høsting av naturen noe av det mest moderne du kan gjøre i et miljøperspektiv? Vi har med oss biologiprofessor og forfatter Dag O. Hessen i ukens episode.

#86 Sur stemning og store penger: Miljøkatastrofen som tvinges i kne

Sur nedbør fra Europa tok knekken på fisken i tusenvis av norske elver og vann. Det kokte over for miljøvernminister Torbjørn Berntsen som kalte sin britiske kollega for «drittsekk». Botemiddelet kom ved en tilfeldighet. Hør historien om massedød og 40 år med kalking. Ukens ekspertgjest er fiskebiolog Øyvind Fjeldseth (NJFF).

Madsgilbert Photo Private Mads Gilbert

UTSTYR OG SIKKERHET

Her er noen av mange episoder i podcasten som fokuserer på utstyr og sikkerhet.

#102 Forbered deg på det verste

Hvilke skader kan inntreffe under jakt, fiske og turer ute i naturen, hvor alvorlig er det og hva gjør du hvis det skjer med kameraten din? I ukens utgave kan du fylle sekken med gode råd og konkrete tips fra en av landets fremste akuttmedisinere, Mads Gilbert.

#85 Rett jaktutstyr: Dette bør du ha med deg

Avglemt utstyr gir dårlig stemning. I ukens episode tar vi en tur ned i sekkene til Jo Inge Breisjøberget (fagsjef Statskog) og Espen Farstad (informasjonssjef NJFF) og hører hva de bærer med seg på sine utallige jaktturer. Dessuten snakker vi litt om både sko, klær, mobiltelefoner, avstandsmåler, en teletubbylignende onepiece og masse annet praktisk. Programleder er som vanlig Trond Gunnar Skillingstad (kommunikasjonssjef Statskog).

#34 Utstyrshysteri?

Bladene flommer over at utstyrstester. Tusenlappene flagrer. Overdådig jåleri for velbeslåtte fiskere og jegere eller handler det bare om lett og godt utstyr som tåler norsk vær og vind? Det singler i glass i ukens utgave av Jakt- og fiskepodden når trioen Jo Inge Breisjøberget (Statskog), Espen Farstad (NJFF) og Trond Gunnar Skillingstad (Statskog) har en kort utstyrsprat.

30276736 a herd of wild boars on a meadow with grass wet from dew mostphotos

FREMMEDE ARTER I NORGE

Mårhunden er nært grensa til Norge. Villsvin har allerede kommet. Hør mer om det her.

#11 Mårhund ingen adgang

I Finland er det krise. Mårhundtallene har gått til himmels, med alle konsekvenser som følger med. Mellom oss i Norge og den store stammen i Finland pågår det en intens kamp. Helt i front står prosjektleder Per-Arne Åhlen. Hør hvordan han bruker Judas-dyr og andre effektive teknikker for å unngå mårhundinvasjon fra øst.

#6 Villsvin: Gammel gris vender hjem

Elsket og fryktet. Tidligere utryddet, men på full fart tilbake. Det er hundretusener i svenske skoger, og de stopper ikke ved riksgrensen. Vi setter siktet på villsvin. Med oss har vi Per-Arne Åhlen, ekspert i det svenske jegerforbundet og fullstendig fortjust i villsvinjakt.

#7 Villsvinfrykt: Afrikansk svinepest

Har du hørt om Afrikansk svinepest? Villsvinenes medpassasjer er en fryktet pest som rykker stadig nærmere. Med oss i studio har vi denne gangen en som kan mer om dette enn de fleste, svinehelseansvarlig ved Veterinærinstituttet, Carl Andreas Grøntvedt.

Rype i flukt Kjartan Trana

FORVALTNING AV ARTER

Svært mange episoder har elementer av forvaltning i seg. Her er noen særskilt utvalgte.

#5 Rypedoktoren

Halvparten av jegerne går tomhendte hjem når det gjelder ryper men har sekken full av naturopplevelser etter endt sesong. Men fungerer egentlig kvoteregulering da? Kommunikasjonssjef Trond Gunnar Skillingstad har med seg fagsjef Jo Inge Breisjøberget som har tatt doktorgrad på rypeforvaltning. Med seg har de professor Torstein Storaas, en av landets fremste på viltforvaltning.

#94 Gir jakt på rev og mår mer rype og skogsfugl?

Sammenhengene er kompliserte. Meningene er sterke. Forskningen gir ingen klare svar. Hvordan henger jakt på smårovvilt sammen med utvikling av rype og skogsfugl? Gjør deg klar for erfaringer, forskningsprosjekt og myter. Vi har med oss Kristian Eiken Olsen, som har drevet smårovviltjakt på profesjonell basis og tatt ut mer rovvilt enn de fleste. Virket det?

#84 Sjøørret fra mange gytebekker små

Selv om sjøørreten er en livskraftig art, har lakselus i oppdrettsanlegg og ødelagte gytebekker skapt tøffe forhold. Men med hjelp fra ildsjeler landet rundt skapes nå drømmeforhold for sjøørreten i gytebekk etter gytebekk. Hør mer om problemer og løsninger fra ekspertgjest i studio, fiskebiolog Øyvind Fjeldseth (NJFF).

#24 Hvilken elg skal ut?

Skyter du kalv med letthet, eller bringer det fram intense samvittighetskvaler? Før var det faktisk forbudt å skyte elgkalv. Mange mener det er direkte umoralsk. Atter andre mener det er bedre forvaltning å vente til dyrene er blitt større, mens Jo Inge Breisjøberget sier det på sin enkle måte: Skyt kalv – det blir aldri feil. Hvorfor det? Vi trer inn i det aller helligste, i debattenes røde sone; forvaltning av elg. Vi har med oss forfatter av Jakthundboka, Roar Lundby. I studio sitter også som vanlig Espen Farstad (informasjonssjef NJFF), Jo Inge Breisjøberget (fagsjef Statskog) og Trond Gunnar Skillingstad (kommunikasjonssjef Statskog).

#3 Predatorer til besvær

Rødreven øker i antall og har gjerne rype som hovedmeny når smågnagerbestanden krasjer. Er det en god ide å skyte ned predatorbestanden for å framelske flere ryper, eller må vi bare forholde oss til naturens lunefulle svingninger? Kommunikasjonssjef Trond Gunnar Skillingstad har med seg fagsjefen for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget, og professor ved Høgskolen i Innlandet, Torstein Storaas.

Charlotte Mohn Gaustad

Charlotte Mohn Gaustad er ekspert på tilberedning av fisk og vilt.

MAT OG DRIKKE

Vi snakker om hvordan verdens beste råvarer kan bli til store opplevelser på fat.

#107 Matlaging: Klassiske tilberedningstabber og smarte tips

Blodangst, hard varme og lang tid preger mye tilberedning. Men husk at fisken og viltet allerede er dødt. Ifølge TV-kokk Charlotte Mohn Gaustad er det unødvendig å drepe det en gang til på kjøkkenbenken. Bli med inn i en prat om tabber og tips rundt tilberedning av vilt og fisk.

#103 Vin til fisk, slurping, triks på polet og en seriøst god champagne

Hva er korka vin og riktig lagringstemperatur? Hvordan henger pris sammen med kvalitet og hvorfor slurper man så voldsomt når vin smakstestes? Jakt- og fiskepodden stiller spørsmål der andre tier, og vinekspert Merete Bø strør om seg med gode råd til de som jakter gode smaksopplevelser. I dagens episode er det spesielt fokus på å sette sammen den perfekte kombinasjonen av vin og fisk. Og dessuten kommer et supertriks ved utsolgte viner polet, og en innertier av en champagne.

#98 Velg riktig vin til vilt

Jegerne bringer de beste råvarene som finnes til middagsbordet. Samtidig pågår jakten på den virkelig gode vinen. Men god mat og god vin trenger ikke passe sammen. Hvordan skape en ekstatisk samklang mellom viltrett og vin? I ukens episode blir du kjent med vineksperten fra Dagens Næringsliv, Merete Bø, som slett ikke er tung å be når vi ønsker de beste vinopplevelsene for jegere.

#68 Supertips fra fiskefangst til fat

Hvordan skape fest av fisk? TV-kokk, kokebokforfatter og husmorskolerektor Charlotte Mohn Gaustad kommer med en rekke konkrete tips på hva du bør gjøre fra du lander fiskefangsten til du danderer den på fat.

#8 Helt vilt godt

Finnes det en uoppdaget verden av muligheter med viltkjøtt? Forfatter, journalist og matskribent Andreas Viestad har los på nye delikatesser som også du kan mestre.