Hopp til hovedinnhold
Kongensdamhytta 7
Kjetil Syrstad
Hytter og friluftsliv

Freda hytte i fordums prakt

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo

En gang var den bolig for bergmenn og bergfolk knyttet til Kongsberg Sølvverk. Nå er den restaurert til fordums prakt og er åpen for deg.

Kongensdamhytta 9 Gro Løiten

Kongensdamhytta i nyrestaurert drakt

Bergstua ved Kongensdam blir på folkemunne kalt Kongensdamhytta. Det grunn til å tro at Kongsdamhytta kan være oppført sent på 1700-tallet.

Kongensdam1930 Trolig HenningTønsberg ©Norsk Bergverksmuseum

Fra Kongensdambua rundt 1930

I 2003 ble Kongsdamhytta fredet ved forskrift for fredningen av kulturmiljøet Kongsberg Sølvverk.

Opprustningen av Kongensdam i 2018 satte fart på restaureringen av den gamle hytta. Anleggsveien gjorde ankomsten betydelig enklere. Etter over ett års restaureringsarbeid, står den lille bua med den store historien igjen åpen for besøkende.

Byggeskikken videreføres

TG tradisjonshåndverk i Kongsberg har gjennomført den svært krevende og møysommelige restaureringsjobben på oppdrag fra Statskog.

IMG 1761 Øystein Skjelbred

Fra restaureringen av Kongensdambua

Hele den råteskada laftekassa er tatt ned og reparert. Alt råteskadet materiale er erstattet. I tillegg har hytta fått rustet opp grunnmuren, fått nytt tak og nytt gulv. Mose har blitt brukt som tetting mellom laftestokkene og monteringen har skjedd med smidde spiker.

Nå framstår den igjen i sin fordums prakt, men mer solid og klar for de kommende århundrer.

Turmål for gående og syklende

Hytta har en brutto grunnflate på litt over 13 kvadratmeter. Her finner du to brisker (køyer) med madrasser, vedovn og er litt enkelt utstyrt med noen kopper og kar.

Kongensdamhytta 1 Kjetil Syrstad

Det har blitt riktig trivelig inne etter oppussingen

- Kongsdamhytta er ment som et sted å ta inn for å ta en rast eller en enkel overnatting. Statskog forsyner bua med ved slik at besøkende kan få varmen i kroppen og kanskje koke seg en kopp kaffe. Veden ligger i et lite vedskjul bak hytta. Vi håper bua vil bli brukt og oppfordrer alle til å ta godt vare på den gamle bergstua, sier Øystein Skjelbred, ansvarlig for Statskogs eiendom og utvikling i Sør-Norge.

Sjekk ut.no eller statskog.no for å vite mer hytta og turmulighetene.

Kongensdamhytta 8 Kjetil Syrstad

Hytta kan bla. nås via en skitur over Kongensdam

Andre åpne buer i Kongsbergs-området er Fossvannskoia, Kolknutbrakka og Barlinddalshytta. Sommerstid er det stier, og veier å følge mellom disse hyttene men ikke oppkjørte løyper vinterstid.

Sølvverksskogene

Sølvverksskogene ligger på statens grunn og er et populært friluftsområde for Kongsberg by i tidligere Buskerud fylke. Her er det fullt av kulturminner fra Sølvverkets mangeårige historie. Det er godt tilrettelagt for tur og ikke minst alpint om vinteren. Statskog forvalter og vedlikeholder dammer og vannrenner innenfor Kulturmiljøet Kongsberg Sølvverk.

I Sølvverksskogene har Statskog åtte utleiehytter og fire åpne buer og koier. Sjekk ut mulighetene på statskog.no eller ut.no. Jakt og fiske finner du på inatur.no.