Hopp til hovedinnhold
Børgefjell  - turgåer
Turperler

Børgefjell

Steinar Johansen

Fjellrevens og storørretens rike

Børgefjell er et villmarkseldorado med høye tinder, vidstrakte fjellvidder og vakre fossefall. Her er det få hytter og nesten ikke merka stier. Dette er fjellet for telttur og de som staker ut sin egen kurs.

Villmarka mellom nord og sør

Fra gammelt av er Børgefjell kjent som et villmarksområde på grensa mellom sør og nord. På 1930-tallet fredet Den norske turistforening (DNT) Børgefjell fra sin egen virksomhet for å bevare området som villmark. Her er det ingen røde T’er og turisthytter.

Ta med deg kart og kompass, og nyt den uberørte naturen.

Hilser velkommen fra mange sider

Børgefjell kan angripes fra mange vinkler. Mange velger å reise inn over Namsvatnet i sør. Andre vandrer inn fra svensk side.

Ikke minst kan du nærme deg nasjonalparkens muligheter i Nordland, innover Susendalen og Harvassdalen. Da kommer du inn i nasjonalparken ved Austre Tiplingen. På sørsida av vassdraget mellom Austre- og Vestre Tiplingen kan du finne noen fantastiske grusterrasser oppe i lia, som ble avsatt under siste istid.

Hengebro over Bissegelva i Simskardet i Børgefjell nasjonalpark Magnus Beyer Brattli
Hengebro over Bissegelva i Simskardet
Pause øst for Jetnamen med Jetnamsklumpen i sikte Steinar Johansen
Pause øst for Jetnamen med Jetnamsklumpen i sikte

Med Kvigtind i sikte

Turen går oppover langs Tiplingelva, via Austre- og Vestre Tiplingen. Legg inn en overnatting eller to på Tiplingen skogstue, en av Statskogs utleiehytter, ved Vestre Tiplingen. Skogstua er et perfekt utgangspunkt for dagsturer innover i området.

Fra Vestre Tiplingen kan du velge mellom alternative ruter, slå leir og ta dagsturer og eventuelt returnere via «Tiplingstia» til Oksvollen i Harvassdalen. Videre kan turen gå langs Simskardelva til Båttjønnområdet. Herfra nordover via Legdvatna og videre ned i Susendalen ved Øyum.

På store deler av turen har du en flott utsikt mot Kvigtind, Børgefjells høyeste fjell, 1 699 m.o.h.

Telttur i Børgefjell - deilig utsikt å våkne til Gjøran Stenberg
Telttur i Børgefjell - deilig utsikt å våkne til
Børgefjell - fisker ved Henrikvatnet Steinar Johansen
Fisker ved Henrikvatnet

Sagnomsust ørretfiske og rypejakt

Børgefjell er kjent for gode fiskemuligheter, både i elver og vatn. Inne i fjellet er det flere vatn og tjønner hvor fiskelykken har sikret stor ørret for de heldigste fiskerne gjennom årene. Rekorden er på hele 9 kg. Spesielt i august er det gode muligheter for fangst av stor fisk i elvene. Børgefjell er også et attraktivt isfiskeområde, så en tur i vintersesongen kan også by på flotte fiskeopplevelser.

Fjellets lasso

Den utrydningstruede fjellreven lever fortsatt i Børgefjell, og er du ekstra heldig kan du se ett av de svært få individene vi har igjen i Norge. Andre av Børgefjells «innbyggere» du kan møte på turen er rype, flere rovfuglarter og rein. Samene har drevet reindrift i Børgefjell i over 500 år. Flere steder kan du se gamle spor etter reindrift, reingjerder og samleplasser.

Det blir sagt at Børgefjell vekker en lengsel hos folk. Har du først vært her, kommer du garantert tilbake.

Om Børgefjell

Slik finner du frem

Fra E6 ved Trofors kjører du riksvei 73 til Hattfjelldal, fylkesvei 804 oppover Susendal og videre grusvei til Oksvollen i Harvassdalen. Fra Oksvollen går det en merket sti oppover langs Tiplingelva og inn i Austre Tiplingan landskapsvernområde. Du entrer nasjonalparken ved vestenden av Austre Tiplingen.