Hopp til hovedinnhold
Rypejakt Virvassdalen
Jaktperler

Virvassdalen

Magnus Beyer Brattli

Rypeparadis i Nordland

Virvassdalen er naturskjønn og lett tilgjengelig. Ikke så rart at området er blant landets mest attraktive rypeterreng.

Fjellbjørk og mosegrodde steingroper

Hadde rypa kunnet velge selv, hadde den nok valgt Virvassdalen!

Akkurat så høyt over havet at krokete fjellbjørker og mosegrodde steingroper dominerer terrenget – der ligger Virvassdalen i Rana kommune. Et steinkast fra grensa til Sverige byr disse jaktmarkene på minnerike jaktopplevelser for enhver jeger.

Alle muligheter

Virvassdalen er et vilt og vakkert område med mange friluftsmuligheter. Her kan du fiske etter både røye og ørret året rundt, drive med både små- og storviltjakt, dra på fotosafari eller bare bestige mektige fjelltopper.

Det sies ofte, men her er det faktisk sant: Det er bare fantasien som stopper deg her. Terrenget rommer mulighetene du har lyst til å realisere.

Virvasshytta (DNT) er ofte brukt av jegere som ønsker å overnatte i jaktfeltet. Hytta ligger ved vestenden av Virvatnet, nær utløpet, og det er derfor mange som tar med seg fiskestanga på tur.

Rype Kjartan Trana
Hund og jeger Magnus Beyer Brattli

Lirypeterreng

Av våre to rypeslag, er det lirypa som trives klart best i området. Vegetasjonen er varierende og gir god næring. Det er svært populært å jakte med stående fuglehund i Virvassdalen, og av den grunn er området blitt ett av Norges mest besøkte rypejaktområder.

Siden rypejakta her er så populær, må jakttrykket reguleres for å sikre bærekraftig forvaltning. Det skjer vanligvis både gjennom kvote og begrensning av antall jegere. Jakta starter 10. september og er åpen fram til utgangen av februar.

Rypejakt i Virvassdalen Magnus Beyer Brattli
På tur i Virvassdalen Magnus Beyer Brattli

Om Virvassdalen

Slik finner du fram

Indrefileten av jaktterrenget er svært lett tilgjengelig. På 70-tallet ble det bygget en anleggsvei langs dalbunnen. Hvis du kommer sørfra, finner du den ved å kjøre nordover E6 fra Mo i Rana i en liten time til du kommer til Krokstranda. Herfra tar du til høyre ned på Andfjellveien og kjører rett frem. Når du passerer Andfjellet er du inne i jaktområdet og kan i praksis parkere bilen og starte jakta med det samme. Mange jegere velger å likevel å kjøre helt inn til enden av Andfjellveien, hvor det er ei parkering. Herfra kan du blant annet gå inn til fiskevannet Virvatnet, og besøke Virvasshytta.