Hopp til hovedinnhold
Lahko nasjonalpark -  Storglomvatnet og Svartisen
Jaktperler

Láhko nasjonalpark

Tor Egil Kvalnes

Naturskjønn rypejakt i nasjonalpark

Lite kan vel måle seg med rypejakt i eventyrlignende natur med flott fugl, storslått terreng og lettvint adkomst? Velkommen til rypejakt i Láhko nasjonalpark.

En perle av de sjeldne

Herligheten ligger faktisk bare en times tid i bil fra Bodø sentrum. Så kort er det fra bygatene til Láhko nasjonalpark med sine enorme jaktområder og uforglemmelige opplevelser.

Et steinkast fra Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark skjuler dette litt ukjente naturreservatet en jaktperle av de sjeldne.

Begge rypetyper

Terrenget i denne nasjonalparken er velegnet for både fjell- og lirype. Vi snakker altså om et område med store variasjoner. Blandingen av store høyfjellsområder og dype daler gir gode leveforhold for begge de norske rypeartene.

Láhko er samisk og betyr treløs høyfjellslette. Nasjonalparken grenser til Langvaddsal-Ruffedalen naturreservat som også er ei perle jaktmessig.

Rype Kjartan Trana
Lahko nasjonalpark Tor Egil Kvalnes
Fjellet Kjerringa ved Store Sandvatnet

Mye fjellrypeterreng i Salten

Brorparten av Statskogs jaktområder i Salten er fjellrypeterreng, men du finner også gode områder for å jakte lirype.

Det er både tillatt og fullt mulig å jakte med hund i Láhko. Hund passer derimot best til å jakte lirype i dalene. I fjellene er det verken vanlig eller like enkelt å bruke hund.

Selve jakta etter både fjell- og lirypa foregår på samme vis som andre steder. Det kan være lurt å se etter avblåste rabber med lyng og kvister. Her håper ofte rypa å finne mat. Den søker selvfølgelig også ly for vær og vind. Nettopp steiner og bergnabber kan gi godt skjul for rypa.

Jeger og hund med rypefangst Torkel Skoglund
Jente med på jakt i Lahko nasjonalpark Jim T. Kristensen

Enkelt inn til hjertet av najonalparken

Láhko nasjonalpark er omkranset av tre store kraftutbygginger. En effekt av det er at flere bilveger fører rett inn i av nasjonalparken. Disse er ypperlige innfartsårer til jaktfeltet og gir mange muligheter for den som helst vil slippe å traske milevis for jaktopplevelsen. Dermed blir rypejakta i denne nasjonalparken et godt alternativ, enten du søker en enkel ettermiddagstur eller dagevis med vandring.

Stort jaktfelt

Det er flere jaktfelt i tilknytning til Láhko, men det som dekker de største delene av nasjonalparken er feltet Sundsfjordfjellet/Ruffen. Dette er på hele 150 000 dekar.

Rypejaktsesongen starter 10. september og varer til slutten av februar. «Saltenkortet» gir jakttillatelse i store deler av Salten.

I tillegg til å huse flott li- og fjellrypeterreng, har Láhko mange flotte fiskevann og vakker natur. Det foregår elgjakt i samme område.

Lahko nasjonalpark - rypefangst Lasse Willumsen
Lahko Nasjonalpark Aase Flaat
Konradvannet

Om Láhko nasjonalpark

Slik finner du fram

Kjør anleggsveien i ca. 15 km fra Sundsfjord til parkering ved Langvassdammen. Derfra følger du Turistforeningens merkede sti til nasjonalparken. Etter ca. en times gange finner du en åpen turistforeningshytte, Fellvasshytta like utenfor grensen til parken.

Alternativt kan du følge anleggsvei opp fra Fykan opp til Navnløshøgda eller Storglomvassdammen, også her er har turistforeningen merkede stier inn i parken.

Gildeskål og Meløy jeger og fiskerforeninger har attraktive hytter, både i og utenfor parken, som kan leies.