Hopp til hovedinnhold
Storfugl Tiur
Jaktperler

Finnemarka

Kjartan Trana

Jaktperle ved storbyen

Midt i Norges tettest befolkede område ligger Finnemarka som et eldorado for skogsfugljakt.

Stress ned

Det virker ikke sånn når du er der, men de travle gatene i Oslo og Drammen er faktisk ikke langt unna. Likevel kjenner du at Finnemarka lever sitt eget liv i beste velgående, langt fra asfaltstresset.

Finnemarka har fått navnet sitt etter skogfinnene som slo seg ned i området på midten av 1600-tallet. Området bærer på en lang historie med rike jakttradisjoner og omfattende friluftsliv.

Marka avgrenses naturlig av Tyrifjorden i nord, Lierdalen i øst og bebyggelsen langs Drammenselva i vest og sør. Statskog forvalter drøyt en femtedel av Finnemarka, nærmere bestemt området som kalles "Børresen-eiendommen".

Finnemarka Kantareller i hånd Torkel Skoglund
Finnemarka - jeger ved bål Torkel Skoglund

To timer fra to millioner

Det er ikke veldig mange som vet det, men her i marka rett ved byen kan du sikre deg fantastiske jaktopplevelser med utbytte av både orrfugl, tiur og røy. Viltbestanden er varierende, men områdene er svært godt egnet for skogsfugl- og harejakt. Børresen-eiendommen er cirka 100 000 dekar og ligger i kommunene Lier, Modum, Øvre Eiker og Drammen. Avstanden fra Oslo er om lag en time.

Om lag to millioner mennesker har tilgang til Finnemarka innen en kjøreavstand på to timer. Tilgjengeligheten er derfor helt unik i forhold til mange av de andre perlene som eies av fellesskapet og forvaltes av Statskog rundt omkring i Norge.

Om det frister med en enkel ettermiddagstur eller dagevis vandring, byr jaktområdene i Finnemarka på flotte opplevelser for både store og små. Jo dypere du går i Finnemarka, jo større er sjansen for å støte på skogsfugl.

Storfugl Roey Kjartan Trana Kjartan Trana
Skogsfugljakt i Finnemarka, Buskerud Torkel Skoglund

Beitedyr og samjakt

Området er kjøpt inn av Statskog. Med dette ble jaktmulighetene her åpnet for alle, såfremt bestandstellingene tilsier at det er et overskudd som kan høstes av. Du kan velge både dagskort, ukeskort og sesongkort for småviltjakt.

Det går mye beitedyr her. Det er likevel tillatt å jakte med hund, men du må ha sauerenhetsbevis. Sankedatoen er 20. september, men det kan være beitedyr i området også etter dette.

Fra 25. september, datoen som markerer startskuddet for elgjakta, foregår det samjakt i området. Da må jegere ta hensyn til hverandre. Eiendommen er mer enn stor nok til å finne seg et eget område.

Skogsfugljakt i Finnemarka, Buskerud - jakthund Torkel Skoglund
Glitre Finnemarka Torkel Skoglund Torkel Skoglund
Innsjøen Glitre

Sykle på jakt?

Drikkevannskilden Glitre ligger i Finnemarka og fører blant annet til at veger inn i området er stengt med bommer. Naturlig nok beveger de fleste jegerne seg inn med jaktstartpunkt fra bommene, men om man går et stykke øker både sjansen for å være alene og for et rikere jaktutbytte.

Bruk gjerne sykkel om du tenker å legge ut på langtur. Godt vedlikeholdte skogsveger forvandles til effektive innfartsårer til hjertet av området med en pedaldrevet tohjuling.

Kart og kompass

Telefonsignalet svekkes i takt med hvor langt inn i Finnemarka du går. Det er kanskje like greit, for da får du enda større bevissthet rundt denne perlen som så mange har rett i nærheten av seg. I Finnemarka er du skjermet fra storbyens stress.

Har du gått i dine egne tanker litt for lenge, og alle digitale signaler er borte, skal du sjekke om du egentlig husket å ta med deg kart og kompass i sekken…

Forresten, Drammen sportsfiskere har sammen med Statskog bidratt til å utvikle fiskebestanden i området, med kalking og omfattende kultivering over flere år. Vi kan trygt anbefale at du krydrer jakta med noen fine fiskeopplelvelser.

Om Finnemarka

Slik finner du fram

For å besøke disse flotte områdene er det flere veger du kan benytte. To mye brukte inngangsporter til Finnemarka fra Lier-siden er inn Glitrevegen mot Glitre eller inn mot Rustan.

For å komme inn mot Glitre følger du Vestsidevegen nordover fra Lierbyen omtrent 10 kilometer. Ta så inn til venstre på Glitrevegen. Etter en snau kilometer kommer du til Glitre-bommen. Herfra må du bruker sykkel eller ta beina fatt.

Ønsker du å besøke nordområdene av Finnemarka eller ta turen opp til Gjevlekollen og Gjevlekollbua, så kan det lønne seg å parkere ved Rustan-bommen. I stedet for å ta inn på Glitrevegen følger du Vestsidevegen ytterligere 4,5 kilometer. Sving inn på Rustanvegen og kjør omtrent 1 kilometer frem til pareringsplassen. Herfra må du sykle eller gå. Vinterstid er det oppkjørt skiløyper herfra.