Hopp til hovedinnhold
Vin Mostphotos
Mostphotos
Jakt og fiske

Vilt gode viner

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

I jakten på den perfekte smaksopplevelse får du eksperthjelp på øret i Jakt- og fiskepodden. Hun smaker på 8 000 – 12 000 viner hvert år. Her er Merete Bøs beste vinvalg til vilt.

- Vin til vilt er egentlig ganske enkelt, fordi vilt har et distinkt smaksbilde. Derfor forbauser det meg veldig at jeg stadig ser at feil viner blir anbefalt, sier Merete Bø som til daglig deler av sin vinkunnskap i Dagens Næringslivs avissider og i podcasten «Jeg kan ingenting om vin».

Sammensmeltingen

Nå har hun vært på besøk hos Jakt- og fiskepodden og lagt igjen sine aller beste tips.

- Både kjøttet og vinen kan smake godt hver for seg. Men dette handler om jakten på den opplevelsen når de to sammen løfter begge deler opp til nye høyder, sier Bø.

Jakt- og fiskepodden på Spotify, Apple Itunes eller oversikt over alle episoder på våre nettsider.

Tyttebær-trøbbel

I podcast-praten byr hun både på sine utvalgte druesorter, vindistrikt og ikke minst tips til hvilket tilbehør til maten som virkelig kan krasje med vinen. Kanskje er du en av dem som bruker tyttebær til viltet?

Merete Bø Foto Sune Eriksen Foto: Sune Eriksen

Hun smaker på 8 000 - 12 000 viner hvert år og byr her på sine favoritter til vilt.

Vinekspertens favoritt

- Min favoritt til viltkjøtt er Graillot Crozes-Hermitage fra Nord-Rhône, basert på Syrah-druen. Den smaker krekling, bjørnebær, skog og svart pepper og har bløte tanniner. Her får du 2 000 år med vinhistorie i glasset til en pris av bare tre halvlitere øl på et utested, sier Bø.

Graillot Crozes-Hermitage 2018
Drikkeklar, kan lagres, kr 332.
https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Graillot-Crozes-Hermitage-2018/p/7322001

Favoritt til lavere pris

Ønsker du et rimeligere alternativ, peker hun på Gassier Garrigues som ligger på om lag halve prisen.

- Det er det beste Syrah-kjøpet på polet i lav priskategori, mener Bø.

Gassier Garrigues 2019
Drikkeklar, kan lagres, kr 147.
https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Gassier-Garrigues-2019/p/7950601

To gode alternativ

Hun nevner også to andre viner som jegerne bør merke seg.

Fabien Trosset Arbin Les Éboulis Mondeuse 2019
Drikkeklar, kan lagres, kr 180.
https://www.vinmonopolet.no/Land/Frankrike/Fabien-Trosset-Arbin-Les-Éboulis-Mondeuse-2019/p/11713401

Mullineux Syrah 2018
Drikkeklar, kan lagres, kr 320.
https://www.vinmonopolet.no/La...ør-Afrika/Mullineux-Syrah-2018/p/342101


Trioselfie Espen i skuddet

En salig blanding av ekspertise og humor utgjør episodene i Jakt- og fiskepodden. Fra venstre: Trond Gunnar Skillingstad, Espen Farstad og Jo Inge Breisjøberget.

De beste råvarene

Jakt- og fiskepodden gis ut av Statskog i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund. Podcasten tar for seg en rekke tema innenfor jakt, fiske, utstyr og andre tema som er interessante for jegere og fiskere.

Med vin i sentrum mener informasjonsjef Espen Farstad (NJFF) at man bør slå til med litt klasse.

- Vi legger de fineste råvarene på bordet med for eksempel et tiurbryst eller et stykke reinsdyrkjøtt. Det finnes ikke mer eksklusiv vare enn det, og det synes jeg vinen bør matche, sier Farstad.

Her finner du Jakt- og fiskepodden

Kunstnersjelen

Jakt- og fiskepoddens faste trio består av en hardtarbeidende programleder, en rypedoktor og en kunstnersjel. Farstad har, som podcastens mest kunstneriske, etablert en spalte med limerick i hver episode. Til vinepisoden bød han på denne.

En rødvinselskende jeger fra Dønna
kjøpte billige viner for lønna
For det har seg jo slik
at rusen er lik
Om du drikker’n i slottet eller rønna

Elgkjøtt på fat Istock

Vil du ha varsel når vi legger ut nyhetsmeldinger fra Statskog? Her kan du velge hvilke nyheter du ønsker å få.

Er du på jakt etter turopplevelser i norsk natur? Sjekk våre utleiehytter og gratis, åpne buer i Norge, prøv inspirasjonsplattformen UT.no eller lek med muligheter på inatur.no.