Hopp til hovedinnhold
Bredekfossen i Saltfjellet Svartisen nasjonalpark
Magnus Beyer Brattli
Hytter og friluftsliv

Tur og kultur i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Abf 181213 130422
Anne Berit Flo
Nyheten er over ett år gammel

Nå blir det enklere å parkere og lettere å finne frem til fantastiske perler i nasjonalparken.

28. oktober 2019 var det en offisiell «åpning» av Bredek-runden i regi av Statskog, Helgeland museum, Polarsirkelen friluftsråd og Nord Universitet. Området har fått ny parkeringsplass, informasjonstavle, lærebok om kulturspor i landskapet og ikke minst et løft på skilting av den populære runden.

- Etter opprustingen av parkeringsplass, skilt og informasjonstavler i turområdet er det enda enklere å kombinere disse natur- og kulturopplevelser i fantastiske omgivelser. Velger du å vandre Bredekrunden og Stormdalen, kan du besøke de fire unike fjellgårdene Granneset, Bredek, Inner-Bredek og Stormdalsgården fra 1800-tallet. Det er en unik opplevelse, sier Statskogs mann i tilretteleggingsarbeidet, Magnus Beyer Brattli.

En smakebit av opplevelsen får du her. Vi lover deg strie elver, brusende fossefall og flere hengebroer underveis!

Stigning med flott skue

Fra parkeringsplassen på Storvoll går du over Ranaelva på hengebru og følger den til dels bratte lia videre oppover. Det er en skiltet tursti forbi gården Stormdalshei. Etter rundt tjue minutters gange har du kommet inn i nasjonalparken og her venter et flott skue over majestetiske Stormdalsåga der den renner vill ned til dalbunnen. Etter hvert får du utsikt over den mektige Dunderlandsdalen. Stien fortsetter så nordover i slakere skogsterreng om lag 300 meter over havet. Etter omtrent to kilometer følger en sti ned mot høyre og det lysner i granskogen i det du kommer ut på vollene til Granneset fjellgård. Fjellgården står åpent for dagsbesøk eller overnatting. Gårdsanlegget har en langstrakt låvebygning og ei vedløe.

Granneset er nordgrense for naturlig granskog i Norge, og området er ellers svært rikt botanisk, geologisk og biologisk.

Skilting av Bredek-runden Magnus Beyer Brattli

Skilting av Bredek-runden

Avstikker til nasjonalparkens hjerte

Fra Granneset kan du følge skiltet sti innover i Stormdalen, gjerne med en liten avstikker til mektige Bredekfossen før du legger i vei. Alternativt at du passerer fossen på vei ned igjen dersom du fortsetter Bredekrunden ned til bygda. Vær oppmerksom på at etter regntunge dager stiger vannstanden i elva Stormdalsåga fort og stien og klopper innover Stormdalen kan oversvømmes.

Nordre Stormdalen eller «Stormdalsgården» er en nedlagt gård som ligger like ved den stilleflytende elva Stormdalsåga. Er du fiskeinteressert, anbefaler vi et stopp for å prøve lykken her. Våningshuset er restaurert og tilbys av Statskog som åpent husvære for enkel overnatting. Herfra kan en fortsette videre oppover Stormdalen og inn hjertet av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. En overnatting her kan også være er et flott utgangspunkt for å fullføre resten av Bredekrunden neste dag.

Stormdalsgården Magnus Beyer Brattli

Stormdalsgården

Fossende turglede

Fra Granneset er det skiltet mot Bredek Fjellgård. Her vi du passere toppen av Bredekfossenfossen på en lang og solid hengebru. Etter om lag en kilometer er du på museumsgården med sine imponerende slåtteenger oppunder snaufjellet. Spis gjerne nista di på trappehelleren og nyt det flotte kulturlandskapet som fremdeles holdes i hevd.

Følg stien østover mot hengebrua over elva Tespa, og ned etter merka sti til Bjøllånes. Undervegs er det en fin liten avstikker nordover til Inner-Bredek når du er kommet halvveis mot hengebrua. Her finner du et gammelt nedlagt gårdsanlegg med ei lita åpen bu der Statskog kan by på overnatting. Ved sida bua står ei særegen, lang løe lafta i bjørketømmer.

Et besøk på fjellgårdene Granneset, Bredek og Stormdalen er absolutt ei vandring verdt!

Hengebro over elva Tespa - Bredekrunden Magnus Beyer Brattli

Hengebro over elva Tespa langs Bredekrunden

Fjellgårder fra en svunnen tid

Fjellgårdene er fra 1800-tallet og er delvis vernede bygninger. Bredek eies av Helgeland museum og er låst, men gårdsanlegget har vanligvis åpen gård noen dager hver sommer.

Granneset, Inner-Bredek og Stormdalsgården er åpne husvære og eies av Statskog. Her kan du overnatte i en natt før du tar deg videre. Granneset og Stormdalsgården har begge seks sengeplasser. På Inner-Bredek er det mulig å overnatte for to. Mat, sovepose og liggeunderlag må du ha med deg selv, og husene kommer garantert uten wifi. Dermed får du ekstra tid til ettertanke mens bjørkeveden knitrer i ovnen.

Her finner du Statskogs åpne husvære - buer og koier - i Nordland

Stormdalen - Granneset Fjellgård Magnus Beyer Brattli

Stormdalen - Granneset Fjellgård