Hopp til hovedinnhold
Bloddråpesvermer blir fanget
Kjartan Trana
Jakt og fiske

Sur stemning og store penger

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad
Nyheten er over ett år gammel

Sur nedbør fra Europa tok knekken på fisken i tusenvis av norske elver og vann. En iherdig, kostbar og langvarig innsats bærer frukter. Men kampen er fortsatt ikke over.

Mange vil sikkert huske at det kokte over for daværende miljøvernminister Torbjørn Berntsen som kalte sin britiske kollega for «drittsekk». Saken handlet om utslipp fra industri i Storbritannia og Europa forøvrig som førte til stor skade og massedød i norske vann og vassdrag.

Løsning ved tilfeldighet

Men dette er også historien om en miljøkatastrofe som sakte men sikkert er bekjempet. Det hele startet ved en tilfeldighet og et lite kalkfilter.

40 år senere har iherdig innsats fra ildsjeler, godt hjulpet av statlig utrettelig finansiering, bidratt til å restaurere store deler av det som ble lagt brakk.

Helikopterkalking Foto Franzefoss Miljøkalk Foto: Franzefoss Miljøkalk

En stor innsats fra ildsjeler og myndigheter i to tiår har i stor grad bekjempet ødeleggelsene fra sur nedbør. Men fortsatt må det gjennomføres omfattende kalking for å unngå fiskedød.

Halvtimes norsk historie

Bli med inn i Jakt- og fiskepodden og få med deg en viktig del av norsk historie. Ukens ekspertgjest er fiskebiolog Øyvind Fjeldseth (NJFF). Som vanlig hører du også Espen Farstad (NJFF), Jo Inge Breisjøberget (Statskog) og Trond Gunnar Skillingstad (Statskog).

Fjeldseth

Øyvind Fjeldseth står fjellstøtt, nærmest uansett hvilket fisketema vi bestemmer oss for å dykke inn i.

Ukens episode og de 85 forrige

Under her kan du spille av ukens episode direkte i nettleseren din, på telefonen, pc eller nettbrett. Nederst i firkanten er det et lite vindu hvor du kan scrolle bakover i tidligere episoder. Vil du se det litt bedre, går du heller inn her.

Du finner selvfølgelig også Jakt- og fiskepodden på Apple podcast, Spotify, YouTube og alle andre brukte plattformer.

Del gjerne episoder som du liker med andre via sosiale medier.