Hopp til hovedinnhold
Rypejakt i fjellet - Nordland
Atle Skjelde
Jakt og fiske

Regulering av rype- og skogsfugljakt hos Statskog

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Statskog gjør få unntak fra rypestengningen i Sør-Norge, mens de aller fleste feltene i Nordland og Troms blir åpne. Analyse av skogsfugltakstene gir åpning for et begrenset antall jegere i de fleste av Statskogs jaktterreng.

Statskog forvalter jakt på om lag 33 millioner dekar statsgrunn utenfor statsallmenning. Nå har statsforetaket gjort analyser av takstresultat og jakttrykk i det enkelte område.

- Vi stenger vår rypejakt i Sør-Norge, åpner for rypejakt i Nord-Norge og åpner for skogsfugljakt i våre jaktterreng. Men ingen av «reglene» er uten unntak, sier fagsjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Her kan du lese nyhetsmeldingen om takstresultatene

Noen åpne rypeterreng i Trøndelag

Rypetellingene fra Trøndelag og sørover viser en så svak reproduksjon at Statskog ikke åpner for jakt denne høsten.

Unntakene er Bogn/Gilten (Namsos/Steinkjer), Finnvollheia (Namdalseid), Gressåmoen/Lurudal (Snåsa) og Holden (Snåsa) hvor det åpnes for rypejakt. Antallet jegere som slipper til i disse områdene blir begrenset.

Rypejakt i Nordland og Troms

Rypetellingene i Nordland og Troms viser en så positiv utvikling at det blir jakt i alle felt.

Unntaket er Hattfjelldal som hadde for svak kyllingproduksjon.

I mange felt vil antallet jegere som slipper til bli begrenset.

Kart over reguleringer rypejakt:

Skogsfugljakt i hele landet

Statskog åpner for skogsfugljakt i alle sine jaktterreng i hele landet, med unntak av Hattfjelldal (Nordland), Femundsmarka (Trøndelag), Meråker (Trøndelag), småviltjakt i Sør-Trøndelag (Meldal/Orkland), Gjerstad og Brødsjø (Agder, Telemark/Vestfold), Henneseid (Telemark/Vestfold) og Sæterskogen (Innlandet).

Antallet jegere som slipper til i de åpne feltene blir begrenset.

Slik avgjøres reguleringen

Statskogs tellemetode, analyser og reguleringsmodell er basert på internasjonal forskning og verdens mest omfattende taksering, noe som gir økt trygghet for en bærekraftig forvaltning.

Regulering skjer i to trinn. Kyllingproduksjonen avgjør først om det i det hele tatt blir jakt i et område eller ikke.

I terreng som åpner for jakt, ser man dernest hvor høyt jakttrykket har vært. Ferske tellinger koblet mot fjorårets fellingstall avgjør hvor mange dager jegerne totalt får jakte i kommende sesong.

Statskog har i tillegg en sikkerhetsventil gjennom en generell maksfangstgrense.

For tellinger, reguleringer og jakt i statsallmenning vises til informasjon fra det enkelte fjellstyre.

Liker du å høre om jakt og fiske? Da kan du sjekke ut Jakt- og fiskepodden som gis ut av Statskog i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF). Her finner du den på Spotify, mens her finner du den på Apple Podcast.