Hopp til hovedinnhold
Raadyrbukk Shutterstock
Schutterstock
Jakt og fiske

Nå starter den store jaktsesongen

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Bukkejakta er startskuddet for høstens eventyr for tusenvis av norske jegere.

Den vanlige rådyrjakta starter 25. september, men man kan jakte rådyrbukk fra 10. august. I motsetning til mye annen jakt, foregår denne jakta gjerne nært befolkning.

Helt inn mot byområder

- Rådyrjakt kan skje helt inn mot byområder. Typiske jaktområder er kantsoner og i skogbelter ned mot dyrka mark. Det betyr at mange nå vil få med seg at jaktsesongen er i gang, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Rådyr er det minste storviltet i Norge. Vanlig rådyrjakt kan gjøres både med rifle og hagle, og man kan bruke jakthund. I bukkejakta kan man ikke ha med seg hund, og kun rifle er tillatt. Det er vanligst å jakte bukk gjennom å lokke på dyrene eller ved å sitte på post langs trekkruter.

Her er NJFFs ti tips til bukkejakta

34 000 rådyr felles årlig

Antallet felte rådyr i Norge øker jevnt og har passert 34 000 dyr årlig. Det felles flest i Viken, dernest følger Trøndelag, Agder og Vestfold og Telemark.

- Jakt gir flotte naturopplevelser, og en god regulering gir sunt, bærekraftig kjøtt og færre viltpåkjørsler, sier Breisjøberget.

De neste store

Den neste store er hjortejakta, som starter 1. september. Antallet felte hjort har økt kraftig og ligger nå på om lag 50 000 dyr årlig. Vestland fylke er det desidert viktigste fylke for hjortejakt. Der felles om lag halvparten av all hjort som felles i Norge.

Rype- og skogsfugljakt starter 10. september. Antallet rype- og skogsfugljegere varierer mer sammen med bestandsvariasjoner, men kan i et normalår forsiktig estimeres til over 60 000 jegere.

Rype, skogsfugl og elg

- Jakt på hjort, rype og skogsfugl representerer jaktstart for veldig mange. Titusener av jegere drar da til skogs og til fjells, sier Breisjøberget.

Elgjakta starter 25. september. Det felles årlig drøyt 30 000 elg i Norge fordelt på nær 60 000 jegere.

Statskog tilgjengeliggjør jakt og fiske på 33 millioner dekar statsgrunn i hele landet. Hvor mange som slippes til på jakt hvert år vurderes ut fra en årlig bærekraftvurdering. Det brukes betydelige ressurser for å kartlegge bestander før jakta.

Tallene i denne nyheten er basert på statistikk fra SSB.

Ønsker du å abonnere på nyheter fra Statskog? Registrer deg her.