Hopp til hovedinnhold
Pukkellaks 2 Espen Farstad
Espen Farstad
Jakt og fiske

Pukkellaks invaderer norske elver

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Det strømmer laks opp norske elver som aldri før, særlig en rekke elver nord i landet. Problemet er at den overhodet ikke hører hjemme her, råtner i hopetall oppe i elvene, formerer seg i rekordtempo og presser en allerede truet norsk villaksstamme.

Pukkellaksen er historien om hvor galt det kan gå når man flytter arter dit de ikke hører hjemme. Den hører naturlig hjemme i nordlige deler av Stillehavet. På 1960-tallet begynte pukkellaks å spre seg til nord-norske elver etter utsetting på Kolahalvøya i Russland. I dag fanges pukkellaks i hele Norge, helt fra grensen til Russland i nord-øst til svenskegrensa i sør-øst. Det er imidlertid i Troms og Finnmark pukkellaksen er mest tallrik.

Det er registrert at pukkellaksen gyter i flere norske elver. Fangstene av pukkellaks i Norge har økt kraftig de senere årene, og arten ser også ut til å utvide kjerneområdet sørover i landet. Hva som er den eksakte grunnen til denne økningen vet vi ikke, men analyser viser at økte havtemperaturer i nordområdene trolig spiller en viktig rolle. Pukkellaksen har en toårig livssyklus, og både hanner og hunner dør etter gyting. Les mer på https://www.nina.no/pukkellaks.

Hør mer

Hør kunsternsjel Espen Farstad (NJFF) fortelle da han med selvsyn så de skremmende mengdene pukkellaks som invaderer flere norske elver. I podcasten hører du også fiskebiolog Øyvind Fjeldseth (NJFF), rypedoktor Jo Inge Breisjøberget (Statskog) og podsjef Trond Gunnar Skillingstad.

På bildet under kan du se de svarte prikkene på halefinnen, som er et typisk kjennetegn for pukkellaks.

Pukkellaks 1 Espen Farstad Espen Farstad

Her kan du se en oversikt over alle episoder. Du finner også podcasten på Spotify, Apples Podcaster og andre plattformer. Jakt- og fiskepodden er gratis.