Hopp til hovedinnhold
Røyskatt i vinterdrakt
Fredrik Julius Jenssen
Jakt og fiske

Nysgjerrigper i vinterdrakt

Tgs 181213 130547
Trond Gunnar Skillingstad

Denne nysgjerrige røyskatten vimset litt rundt og smatt plutselig tilbake i et hull i snøen. Men i mellomtiden hadde den uvitende vært fotomodell.

Fredrik Julius Jenssen i Statskog Fjelltjenesten har nemlig alltid kamera i bagen når han er på jobb. Og med en slik jobb dukker det stadig opp fantastiske naturøyeblikk som lengter etter å bli tatt bilde av.

Gylne øyeblikk

Statskog Fjelltjenesten har mange ulike oppgaver knyttet til oppsyn og forvaltning i fjellheimen. I dette tilfellet dokumenterte Jenssen et reinkadaver i Vanasvarri i Øvre Dividal nasjonalpark.

- Plutselig valgte røyskatten å bli begivenhetenes sentrum. Den vimset rundt meg i noen minutter, akkurat lenge nok til at jeg fikk fanget øyeblikket med kameraet. Det er fantastisk å ha en jobb som gjør det mulig å komme så tett på gylne øyeblikk som dette, sier den fornøyde fotografen.

Nysgjerrig

De artene han ser mest av er rein, rev og rype. Nå merker han våren ved at fjellvåken er tilbake.

Røyskatten lever under snøen om vinteren og ofte tilknyttet steinur om sommeren. Dermed er det gjerne lite å se til dette flotte dyret. Men når nysgjerrigheten tar overhånd, kan det skapes øyeblikk, slik som Fredrik fikk.

Vinterdrakt ble kongers prakt

Røyskatten var i sin fineste vinterdrakt, også kalt hermelin. Hermelin er skinnende hvit med karakteristiske, svarte flekker etter røyskattens hale. Du har nok sett det før på majestetiske kroningskapper, uten at du visste hvor pelsen kom fra.

Det rojale antrekket må snart vike. Med våren starter røyskatten omkledning til sommerdrakt.

Hermelinpels på kroningskappene da kong Haakon og dronning Maud ble kronet i 1906 NTB

Hermelinpels på kroningskappene da kong Haakon og dronning Maud ble kronet i 1906

Fortsatt full vinter

- Den jeg møtte på var jo i full vinterbekledning, så det er ikke noen fastsatt dato. For mange arter styres skiftet mellom sommer- og vinterpels ved hormonendringer som følger endring i lys og temperatur. I Vanasvarri og fjellene omkring Dividalen er det full vinter fortsatt, så kanskje vil vinterpelsen holde stand her en stund til, sier Jenssen.

I slekt med jerven

Røyskatten er en del av mårfamilien, og er i slekt med de større mårdyrene som jerv, oter og mår. Den er også i slekt med den mindre snømusa. Røyskatten har smågnagere som hovedføde og bestanden varierer dermed også i takt med smågnagersyklusene og topper seg i gode lemenår. Rypeegg og rypekyllinger er også aktuell føde.

Historisk sett har røyskatten blitt fangstet i feller på grunn av ettertraktet pels. I dag er etterspørselen og pris for pels relativt lav, og fangst drives bare i noen grad på hobbybasis. Jakttiden for røyskatt er fra 21. august til 15. mars.

Fanger stemningsøyeblikk

- Naturfotografering har opptatt meg i 10-15 år. Det er en hobby som utfyller andre hobbyer, som jakt, fiske og friluftsliv, og nå også jobben. Å kunne ta med seg stemningsøyeblikk fra naturen hjem er utrolig givende, sier Jenssen.

Ønsker du å abonnere på nyheter fra Statskog?